34. Pokal Celja ali 1. Velika nagrada Slovenije

Sezona plavalnih tekmovanj se je že začela pred dobrim mesecem dni, in posledično je večina plavalcev že v tekmovalnem ritmu, ki se je ta vikend nadaljeval s tradicionalno, že 34. tekmo za »Pokal mesta Celja« ali po novi klasifikaciji imenovan 1. Velika nagrada Slovenije.

 

Mitinga so se udeležili naslednji plavalci Rudarja: Nika Todorovič, Tilen in Žiga Šintler, Tim Dolanc in povratnik Alen Firšt. Ob že znanih problemih z zimskim bazenom, ki jih že dvanajsto leto tarejo, so plavalci z doseženimi rezultati povsem zadovoljili, a do medalje jim ni uspelo priti. Upoštevajoč vse okoliščine in delovno vnemo na treningih so s tem, ko so se enakovredno kosali z najboljšimi in jih tudi premagovali, nakazali dobre dosežke  v  prihodnje.

V konkurenci 360 plavalcev 26 klubov iz vse Slovenije, Avstrije in celo kluba iz Las Palmasa na Kanarskih otokih, so dosegli več od pričakovanj. V soboto so tekmovali vsi omenjeni plavalci, a zaradi šolskih in službenih obveznosti morali izpustiti popoldanske finale, kjer bi se vključili v boj za kolajne.

Kot je že v navadi sta za najboljše rezultate poskrbela brata Šintler, ki sta se »usidrala« v klub najboljših slovenskih prsačev. Žiga je v predtekmovanju osvojil 4. mesto na 50 prosto, ter 5. na 50 prsno, a moral zaradi šolskih obveznosti odpovedati nastop v absolutnem finalu, kjer je bil odprt boj za kolajne. Tilen pa je osvojil 8. mesto in ravno tako odpovedal nastop v finalu zaradi službenih obveznosti, kjer bi se med najboljšimi pomerila brata Šintler. Tilen je osvojil še 10 mesto na 100 prsno, na 50 delfin pa mu je uspelo odplavati celo os. rekord in se spustiti pod mejo 28 sek  (27,74). Tim Dolanc pa se je prvič v tej sezoni po poškodbi ramena spopadel s konkurenco, odplaval svoje osebne rekorde na 50 prsno in 50 prosto. Trem omenjenim pa se je pridružil Alen Firšt, ki si je po 7- letni pavzi zadal cilj plavati osebne rekorde in predpisane norme, ter se tako kvalificirati na Državno prvenstvo. Po videnem sodeč, mu bo z veliko volje na treningih to tudi uspelo. Malce manj uspešno je plavala Nika, ki je zaradi subjektivnih razlogov izpustila nekaj udarnih treningov, a verjamemo, da se bo vrnila tja, kjer ji je mesto.

Zimska tekmovanja se bodo nadaljevala prihodnje tedne z 2. Razvojnim pokalom oz. Kranjsko čebelo za mlajše, ter Špelinim memorialom v Kranju, Božičevim memorialom v Mariboru in pa z nastopi mlajših na Miklavžu.