V petek je v Delavskem domu Trbovlje potekala razglasitev naziva Zasavc leta 2023. Letos se je organizator Zavod Savus prvič odločil, da naziv podeli Zasavki in posebej Zasavcu.
Letos so se med Zasavkami za naziv borile Nika Barič, košarkarica ter večletna kapetanka
slovenske reprezentance, Marjeta Hribar, oblikovalka nakita iz premoga znamke Kuolmi in dr. Špela Režun, direktorica VDC Zasavje. Nominiranci Za Zasavca leta 2023 pa so bili nominirani Iztok Kovač, plesalec, koreograf in umetniški vodja, dr. Uroš Ocepek, učitelj na STPŠ Trbovlje in tudi eden od 50 najboljših učiteljev na svetu ter Primož Zelenšek, soustanovitelj in direktor podjetja Chipolo.
Dobitnika priznanj so izglasovali člani Akademije Zasavc leta, priznanje pa so zmagovalcema podelili predsednik UO Akademije Zasavc leta Vinko Žagar, lanski Zasavc leta Vlado Poredoš ter doslej edina Zasavka leta dr. Maša Jazbec, ki je naziv osvojila leta 2018. In kdo je letos dobitnik laskavega naziva? To sta dr. Špela Režun in dr. Uroš Ocepek.
Oba smo povprašali, kaj jima ta naziv pomeni.
Špela Režun je povedala tole: “Zasavka leta je moj najljubši naziv do sedaj, poleg naziva mami, seveda.
Hvaležna sem, da so člani akademije Zasavc s svojimi glasovi najštevilčnejše podprli ravno področje socialnega in delovnega vključevanja odraslih oseb z intelektualno oviro, ki je v sistemskem kaosu. 
Naziv mi/nam zasavskim vdc-jevcem daje dodatno upanje in moč da skupaj še naprej z  različnimi deležniki lokalnega okolja gradimo #vipzasavje –  vključujoče, inovativno, povezano Zasavje in odločno vztrajamo pri nujnih sistemskih spremembah pri pristojnih naprej… 
Krepimo skupaj pristni zasavski “kameradšaft” v dejanjih, med občinami, župani, posamezniki, gospodarskimi, vladnimi in nevladnimi organizacijami, vključujoč Litijo, pa verjamem, da lahko postanemo nepremagljivi in zgradimo vključujočo zasavsko družbo, v kateri bo vsem lepo živeti.”
Uroš Ocepek, ki pa je bil zadnje čase deležen mnogo nominacij in nazivov, pa je z nami delil te misli: “Nagrada mi predstavlja potrditev, da regija prepozna moj doprinos k razvoju tehniškega izobraževanja in k učiteljskemu poklicu. Hkrati pa predstavlja tudi zavezo, da v Zasavju vztrajam in se še naprej trudim v dobrobit dijakov za njihov boljši jutri. Ker sem učitelj računalništva, moram to področje še toliko bolj spremljati in hkrati novo z znanje tudi s previdnostjo prenesti na dijake. Ni dovolj, da jih seznanimo s sodobno tehnologijo, ampak da jim priučimo tudi etične in kritične rabe. Nagrada mi res veliko pomeni, pa naj se še tako klišejsko sliši.”
Strokovnost, srčnost in skromnost so tiste vrline, ki odlikujejo oba, zato smo prepričani, da je Akademija Zasavc izbrala prav. Tako Špeli in Urošu iskrene čestitke ob njunem novem nazivu; naj njuna vnema za delo ne pojenja in ju obdrži tu, kjer ju imamo radi – v Zasavju.