Začetki trboveljskega karateja segajo v leto 1971, ko so mladi študentje, ki so takrat trenirali v Ljubljani, začeli s prvimi treningi v sedaj že porušeni telovadnici nogometnega kluba Svoboda.

Prvi trening karateja v Trbovljah je bil izveden na današnji dan pred natanko petdesetimi leti, 2. avgusta 1971, kjer je na trening takrat nepoznane borilne veščine prišlo več kot dvajset zainteresiranih. Med njimi je bilo tudi nekaj žensk, kar je bilo zaradi takratnega statusa karateja zelo presenetljivo.

Po enem izmed treningov

Pred skoraj petdesetimi leti se je karate v Trbovljah začel šele dobro razvijati, tako kot tudi drugje po Sloveniji. Karate klub Trbovlje je izvedel 1. turnir ob koncu leta 1973, na katerem so se tekmovalci pomerili v športnih borbah v absolutni kategoriji. Tako je turnir v Trbovljah začel z leti dobivati vse večjo veljavo, najprej v slovenskem karateju, kasneje pa tudi v mednarodnem merilu. Danes sodi med najmočnejše in najštevilčnejše tovrstne turnirje v Evropi, ki ima poleg zelo uspešne organizacijske formule tudi tradicijo enega izmed najstarejših v Evropi.

Ekipni prvaki Slovenije za leto 1988

O tem, koliko članov je v teh letih šlo skozi trboveljske karatejske vrste, ni točnega podatka, vendar zagotovo nekaj tisoč. Trenutno pa je v Karate klub Trbovlje vključeno in redno trenira več kot 190 članov vseh starosti žensk, moških, največ pa je seveda otrok.

Trboveljčani so leta 2000 osvojili 4 medalje na Millenium Big Apple Challenge turnirju v New Yorku

 

Trboveljčani so na domačih boriščih do sedaj osvojili že vse možne naslove. Kot ambasadorji so dostojno in športno zastopali trboveljski ter slovenski karate skoraj na vseh celinah sveta. Pomembno vlogo igrajo tudi v reprezentančnih nastopih, kjer so osvojili vrsto odličij, tako na uradnih evropskih prvenstvih kot na ostalih mednarodnih turnirjih, kjer so zastopali barve slovenske reprezentance. Poleg trdega dela na treningih in tekmovanjih pa se trboveljski karateisti združujejo tudi na drugih dejavnostih, kot na primer pikniki, izleti, planinski pohodi, družabna srečanja, kopanja v letnem bazenu, kolesarjenje itd.

 

Klubski pikniki so postali že stalnica

Ljudje so v klub prihajali z različnimi interesi, od želje po spoznavanju borilne veščine, druženju, samoobrambi ali pa zaradi športnih ambicij. Nekateri so ostali malo časa, drugi daljše obdobje, nekaterim pa je karate postal življenjski smisel. Vsak pa je pustil v klubu del sebe oziroma svoj pečat. Vsi, ki so v vsem tem obdobju šli skozi karatejske vrste, so vsak po svoje prispevali k priznanju, ki ga ima klub v svojem okolju. Občinski svet Občine Trbovlje je leta 2002 na podlagi statuta občine Trbovlje sprejel sklep, da Karate klub Trbovlje za večletno nadpovprečno uspešno delo in uveljavljanje na področju športa, organizaciji mednarodnih športnih prireditev, vzgoji tekmovalcev in promociji občine Trbovlje prejme »prvojunijsko nagrado«.

Danes Karate klub Trbovlje v Sloveniji zagotovo sodi med najboljše tako v tekmovalnem kot organizacijskem pomenu. Doseženi rezultati kažejo, da je delo v klubu dobro načrtovano, zato v klubu zatrjujejo, da bodo s takšnim delom nadaljevali tudi v bodoče.

Iskrene čestitke ob njihovem jubileju in še mnogo uspešnih let jim želimo tudi mi!

 

Vir fotografij: Karate klub Trbovlje