Ob zaključku starega leta se vedno ozremo nazaj. Pogledamo, kaj je zaznamovalo preteklo leto. Ob vseh dogodkih in odmevih leta 2021 najglasneje buči še vedno covid-19. Grožnja z virusom, ki preži na nas, še vedno ni končana.

Po včerajšnjih podatkih, ki si jih je mogoče ogledati na covid-19 sledilniku, lahko vidimo, da je bilo včeraj na koronavirus pozitivnih 1.892 testiranih oseb, t.j. 36,6 % tistih, ki so včeraj opravili PCR test. V bolnišnici je trenutno 553 ljudi, 180 ljudi potrebuje pomoč intenzivne nege. Stanje je sicer res boljše, kot je bilo pred dobrim mesecem dni, vendar to nikakor ne pomeni, da je zgodba s covid-19 zaključena.

V Zasavju je trenutno največ novookuženih primerov v Trbovljah – 18, sledijo Litija in Hrastnik, v Šmartnem so bile včeraj potrjene 4 osebe, najmanj pa jih je v Zagorju in sicer sta bila včeraj na covid-19 potrjena le 2 človeka.

Žal pa strokovnjaki, ki se ukvarjajo z modeliranjem epidemije, napovedujejo, da bo omikron različica virusa, ki se tudi v Sloveniji vedno bolj širi, kaj hitro izrinil delto različico virusa. Okužb bo predvidoma veliko več, kot smo jih zabeležili v četrtem valu, vendar pa le-te naj ne bi imele tako težkih potekov bolezni in tudi smrti naj bi bilo nekoliko manj. Pa vendar bi lahko hitro širjenje virusa privedlo do vnovične ohromitve delovanja javnih služb.

Zato ob sprejemanju novoletnih obljub obljubimo tudi sami sebi, da bomo z vzdrževanjem osnovnih ukrepov, kot so nošenje maske, razkuževanje rok in ohranjanje medosebne razdalje poskusili narediti vse, kar je v naši moči, da do širjenja virusa med nami pač ne bi prišlo.

Ostanite zdravi!