Po novem se s certifikatom kolektivne tržne znamke Srce Slovenije ponaša že 174 prehranskih in rokodelskih izdelkov z območja Srce Slovenije. Ponudniki strokovno ocenjenih in visoko kakovostnih izdelkov so certifikate prejeli na slovesni podelitvi, ki je potekala 17. junija v Erbergovih graščinskih paviljonih v Dolu pri Ljubljani.

 

Kolektivna tržna znamka Srce Slovenije od leta 2016 dokazuje preverjeno kakovost, pristnost in srčno poreklo izdelkov na območju Srca Slovenije. Na letošnji razpis so se lahko prijavili ponudniki unikatnega in industrijskega oblikovanja ter pridelovalci in proizvajalci prehranskih izdelkov iz občin Dol pri Ljubljani, Kamnik, Litija, Lukovica, Moravče in Šmartno pri Litiji. Tokratna slovesna podelitev certifikatov je pospremila tretje ocenjevanje izdelkov, ki je potekalo letos spomladi. Predhodno pozitivnim ocenjenim izdelkom se je tako pridružilo novih 50 prehranskih in rokodelskih izdelkov 22 ponudnikov iz območja LAS Srce Slovenije.

Med ocenjevalci sta bila poleg etnologa prof. dr. Janeza Bogataja in svetovalke za načrtovanje turizma in gostinstva doc. dr. Tanje Lešnik Štuhec še kuharski mojster Franci Jezeršek za prehranske izdelke in oblikovalec Matej Zupančič v primeru rokodelskih izdelkov. Slednji sodeluje z rokodelci in prehranskimi ponudniki pri izpopolnitvi celostne grafične podobe izdelkov.

Certifikate kakovosti novim 22 nosilcem certifikata, ki so pridobili pravico do označevanja svojih izdelkov z znakom Srce Slovenije, sta podelila predsednik Lokalne akcijske skupine Srce Slovenije Željko Savič in Mojca Štepic, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, ki je izrazila vsem prejemnikom čestitke in se jim zahvalila za izkazano zaupanje. Poudarila je pomen medsebojnega povezovanja ter predstavila možnost prodaje certificiranih izdelkov v prvih prodajnih kotičkih v Srcu Slovenije. 

Letošnji prejemniki certifikata kakovosti kolektivne tržne znamke Srce Slovenije so:

  • Aleš Veber, Jevnica, Litija (vevnica, terilnik, skleda za tretje orehov, šatulja);
  • Mira Lukežič, Dol pri Ljubljani (kvačkana kapa – žabica, dekorativna kokoš, zajček);
  • Darja Škulj, Kamnik (sivkino milo, žajbljevo milo);
  • Majda Vavpetič, Kamnik (krpanka);
  • Jože Ručigaj, Zavod pri Usovih, Zlato Polje, Lukovica (milo iz kozjega mleka z vonjem jasmin, milo iz kozjega mleka z medom in ovsenimi kosmiči, milo iz kozjega mleka z vonjem sivke, milo iz kozjega mleka z vonjem divja češnja, milo iz kozjega mleka z ognjičevim oljem);
  • Vesna in Danijel Povše, Dole pri Litiji, Litija (lesena skleda, lesen terilnik, lesen pladenj, lesena deska, okrasna lesena skleda);
  • Zdravko Jeršin, ZVOM ZDRAVKO JERŠIN S.P., Gabrovka, Litija (lesen prstan, lesene zapestnice Korenina, zapestnica Oreh);
  • Tomo in Majda Kraker, Kraker d. o. o., Videm, Dol pri Ljubljani (potičnik, pekač za pito, latvica za kislo mleko, skledica za mineštro, piščal ptiček);
  • Jožica Bajc Pivec, Vrata, Šmartno pri Litiji (zelišča v steklenički);
  • Drago Vrhovnik, V D d. o. o., Tunjice, Kamnik (živa glina);
  • Frančiška Bodlaj, Kmetija Pr’ Homarju, Gradišče v Tuhinju, Kamnik (dimljen sir s semeni, dimljen sir z drobnjakom, dimljen sir);
  • Klemen Vodnjov, Eko kmetija Vodnjov, Primskovo (ekološki aronijev sok);
  • Darka Levičar, Čebelarstvo Levičar, Laze, Dol pri Ljubljani (cvetlični med, hojev med, smrekov med);
  • Vilma Kante, Kmetija Pr’ Sončku, Moravče pri Gabrovki, Litija (vložen česen s figo, vložen česen z rožmarinom, vložen česen z ingverjem, vložen česen s čilijem, vložen česen s hruško);
  • Pavla Rozina, Kmetija Pr’ Janez, Gradiške Laze, Šmartno pri Litiji (zeliščni čaj, družinski čaj, zelenjavni dodatek jedem);
  • Mesnine Bajec, Natalija Bajec s.p., Liberga, Šmartno pri Litiji (domača špehovka, domača suha klobasa, domača suha panceta, domača svinjska suha salama);
  • Janez Končina, ŠD Javor, Sekcija za zelišča, Javor, Šmartno pri Litiji (šentjanževec, rmanovec, različne zeliščne tinkture, sirup iz lučnika);
  • Ksenija Dremelj, Čebelarstvo Dremelj, Dragovšek, Šmartno pri Litiji (kostanjev med, gozdni med, cvetlični med, lipov med, akacijev med);
  • Matjaž Anžur, Volk Turjaški d. o. o., Moravče pri Gabrovki, Litija (pivo Temnozlat, pivo Jantar, pivo Černi);
  • Jože Korošec, Ekološka kmetija Matevžuc, Laze v Tuhinju, Kamnik (jabolčni sok, jabolčni kis);
  • Nataša Rotar, Erna Pustotnik, Majda Peterka, TD Dolsko – Aktiv žena Plamen Dolsko, Dolsko, Dol pri Ljubljani (pleteno srce, poprtnik, prešca, male pite);
  • Janez Skok, Maister d. o. o., Kamnik (pivo Maister, pivo Vega, pivo Gallus).

Vsi izdelki s tržno znamko Srca Slovenije ter njihovi ponudniki so predstavljeni na spletni strani www.srce-slovenije.si. Aktivnosti certificiranja in prodaje izdelkov z območja Srce Slovenije je sofinancirano iz projektov LAS Srce Slovenije, ki jih sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.