Bliža se že trinajsti Speculum Artium

Vir fotografije: FB stran Delavski dom Trbovlje

Tudi letos bodo Trbovlje gostile festival novomedijske kulture Speculum Artium – tokrat že trinajsti zapovrstjo. Festival vsebinsko združuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Festivalski program, ki je namenjen obiskovalcem in strokovni javnosti, sestavlja pet temeljnih vsebinskih področij- poleg umetnosti, tehnologije in znanosti, letos v ospredje postavljajo še gospodarstvo in turizem, s katerimi želijo ustvarjalci v prihodnje še bolj povezati temelje festivala.

“Revolucija digitalizacije in razmah spletnih ter digitalnih vsebin v vseh sektorjih in na vseh področjih delovanja sta v zadnjih nekaj letih povezala tako civilno družbo kot akademski svet, javni sektor in gospodarstvo. Festival Speculum Artium odraža tudi te spremembe ter povezave in jih skuša vplesti v vizijo delovanja Delavskega doma Trbovlje.” (https://speculumartium.si/wp21/, 2021)

Rdečo nit letošnjega festivala Speculum Artium, ki si ga bo mogoče letos ogledati v času festivala od 23. do 25. septembra 2021, nosi Senster, najstarejša kibernetična, računalniško vodena skulptura Edwarda Ihnarowicza iz leta 1970, ki velja kot eden prvih zametkov intermedijske in sodobne umetnosti. Poleg Sensterja pa si boste lahko ogledali še druga umetniška dela, izbrana na javnem natečaju. Festival boste lahko obiskali v živo v Delavskem domu Trbovlje, predavalnici ZMT ali v Vašhavi rudnika Trbovlje, lahko pa se jim boste pridružili kar prek spleta.

Tovrstni dogodek je nekaj posebnega in da ga gostimo ravno v Zasavju je še en razlog več, da si vzamemo čas in si ga ogledamo. Vabljeni!