V Splošni bolnišnici Trbovlje so končali energetsko sanacijo, vredno okoli 2,4 milijona evrov. Ob tem so danes pripravili slovesnost, na kateri so v uporabo uradno predali tudi novi rentgenski aparat. “Smo prva bolnišnica v Sloveniji, ki smo v celoti požarno in energetsko sanirani,” je povedala direktorica Romana Martinčič. Za energetsko sanacijo, ki je potekala od maja lani do avgusta letos, je 434.000 evrov prispevala trboveljska bolnišnica, ostalo predstavljajo državna in EU sredstva. Bolnišnica je krila tudi plačilo celotne projektne dokumentacije v vrednosti 80.000 evrov, je še pojasnila direktorica.

Današnje slovesnosti se je udeležil tudi minister za zdravje Aleš Šabeder. Kot so zapisali na ministrstvu, so za projekt prispevali 1,4 milijona evrov, nekaj več kot 616.000 evrov pa je bilo evropskih sredstev. Ob tem je minister poudaril, kako pomembno je sodelovati in združevati moči pri tako velikih projektih. V uporabo so danes predali še 417.000 evrov vreden rentgenski aparat, ki ga je v celoti financiralo ministrstvo. Bolnišnica je okoli 50.000 evrov prispevala za ureditev prostora, v katerem je aparat nameščen. Aparat je zamenjal 26 let staro napravo, ki je bolnišnico že bremenila z visokimi stroški za vzdrževanje.

Trenutno v bolnišnici poteka še okoli 750.000 evrov vredna prenova lekarne, ki jo prav tako financira ministrstvo za zdravje. Direktorica pričakuje, da bodo gradbena dela potekala do konca novembra, namestitev opreme in zaključek obnove pa si v bolnišnici obetajo do konca letošnjega leta. Že lani pa so po bolnišnici namestili zračno cevno pošto, ki po pojasnilih direktorice prihrani mnoge korake. To naložbo, vredno 150.000 evrov, je bolnišnica financirala sama.

Splošna bolnišnica Trbovlje ima trenutno okoli 330 zaposlenih, njen letni prihodek pa bo letos znašal predvidoma 18 milijonov evrov.