Rudnik Sitarjevec mnogi od vas poznate zaradi njegove turistične ponudbe – je naravoslovna in zgodovinska učilnica v naravnem okolju, namenjena geologom, pa tudi vsem, ki jih zanimajo podzemne lepote. Osupnejo vas lahko limonitne kapniške strukture, raznolike pigmentne strukture pa so navdih mnogim avtorjem. Rudnik Sitarjevec je eno najbogatejših najdišč različnih mineralov v evropskem in svetovnem merilu – v njem najdete preko šestdeset različnih mineralov, med katerimi so najpomembnejši rudni minerali galenit, sfalerit, cinabarit, halkopirit in barit.

Pa vendar se v Sitarjevcu zadnje dni dogaja nekaj nenavadnega. Na to je opozoril litijski občinski svetnik Boris Doblekar, mož s širokim spektrom interesov, ki mu je resnično mar, kaj se dogaja v njegovi občini. Na socialnem omrežju je zato objavil tale zapis, ki ga delimo z vami v celoti:

KAJ SE DOGAJA Z ZAJEZENO VODO IN MULJEM V SITARJEVCU? SLABA ZNAMENJA ZA MESTO LITIJA!
Ne bi rad strašil kogarkoli, vendar moram opozoriti na opaženo neobičajno dogajanje v rudniku Sitarjevec te dni. Namreč, v kraju Podkraj na vznožju Sitarjevca skoraj na nobenem izlivu iz rudnika ne teče več z limonitnim muljem obarvana voda. Kar lahko pomeni, da so se še dodatno zrušili rudniški jaški in se voda nabira v enormnih količinah, kar pa je lahko velika grožnja z naravno ekološko nesrečo večjih razsežnosti v mestu Litija, ko bi na tisoče kubikov toksične vode z limonitnim muljem s težkimi kovinami preplavilo mesto.
Ne bi se zgodilo prvič. To se je že dogajalo. Leta 1932 se na mesto zvalilo za cca 80 vagonov blata. Že leta 2010 so strokovnjaki opozarjali, da lahko do ponovnega izbruha pripelje dolgotrajnejše deževje kot tudi seizmične dejavnosti. Opozorilni izbruh je bil ravno tega leta septembra, ki je Litijo obarval rdeče.
Rudnik je bil zaprt leta 1965 in v maniri takratnih socialističnih oblasti, ki jih okolje ni popolno nič zanimalo, je ostalo v rudniku vse kot so v trenutku izkopavanja pustili delavci.
V letih 2008 je bil v našem volilnem okraju izvoljen poslanec SDS Aleksander Zorn in kot vodja njegove poslanske pisarne sva že takrat poleg odlagališča Rakovnik, resno opozarjala tudi na ekološko bombo rudnika Sitarjevec. Bil sem zraven, ko je na pobudo poslanca v Litijo prišel okoljski minister Roko Žarnič na ogled in podrobno seznanitev z ekološko bombo. Sestavil sem tudi poslanska vprašanja na to temo. Skupaj z občino in takratnim “skrbnikom” rudnika žal pokojnim Mirom Dolinškom (na sliki), nam je uspelo prepričati vlado in se je projekt sanacije rudnika uvrstil v načrt razvojnih programom in v državnem proračunu zagotovilo 2.8 milijona evrov. Vendar je vlada z rebalansom državnega proračuna leta 2009 projekt izločila. Nikoli se ni niti vzpostavil nujen sistem opazovanja, alarmiranja in obveščanja pred grozečo nesrečo za mesto Litija.
Približno 6000 kubičnih metrov vode je v pomožnem rovu ujetih za zruški 22 metrov nad izhodom. Obstaja velika nevarnost, vseskozi opozarja geolog, predavatelj in raziskovalec na ljubljanski univerzi dr. Uroš Herlec, da ta jez popusti, kar bi imelo katastrofalne posledice za mesto Litija.
Močno upam, da se bodo Občina Litija in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport resno in hitro odzvali na opozorjeno stanje prenehanja iztekanja vode v Podkraju in bodo skupaj s strokovnjaki Inštituta za rudarstvo, geotehnologijo in okolje skrbno pregledali nastalo situacijo ter ugotovili kaj se dogaja znotraj opuščenih zalitih rudniških rovov, da ne bo vse skupaj prepozno. Namreč, ne upam si predstavljati katastrofalnih posledic nesreče za mesto in meščane.
NAJ PA DODAM, DA SE SKRB IN OPISANO OPOZORILO TER SITUACIJA V SPODNJIH DELIH RUDNIKA NITI V NAJMANJŠI MERI NE DOTIKA ZGORNJIH LEPO UREJENIH IN VARNIH ROVOV, KI SO NAMENJENI ZA TURISTIČNE IN IZOBRAŽEVALNE OGLEDE IN JE UREJEN DOSTOP DO NJIH S SITARJEVŠKE CESTE.”
Upajmo, da se omenjene službe sestanejo in preverijo, kaj se v Sitarjevcu dogaja, preden bo prepozno. Nihče si namreč ne želi ekološke katastrofe v Litiji.
Foto: FB stran Boris Dobekar