Ste že slišali za POPRTNIK? To je božični kruh, pripravljen iz kvašenega testa s testenimi okraski kot so kitke, ptički itd. Gospodinje so ga spekle v času med božičem pa do praznika svetih treh kraljev v obliki hlebca, pečenega pa so hranile pokritega pod prtom in od tod izvira tudi ime poprtnik.
Pečejo ga še danes ponekod po osrednji Sloveniji, na Dolenjskem, v Beli krajini, na Notranjskem, Štajerskem, Koroškem in na Gorenjskem. Priprava poprtnika je evidentirana tudi kot kulturna dediščina in Javni zavod za kulturo, mladino in šport Litija pripravlja OTVORITEV IN RAZSTAVO BOŽIČNEGA KRUHA – POPRTNIKA.
Otvoritev bo danes ob 18. uri v Mestnem muzeju Litija.
Če si želite ogledati del naše kulturne dediščine, toplo vabljeni na nocojšnjo otvoritev razstave, če pa vas je zamikalo, da bi tudi sami spekli poprtnik, pa lahko enega od receptov preberete na naslednji povezavi: https://oblizniprste.si/slastni-kruh/poprtnik-bozicni-kruh/