CEPLJENJE PROTI PNEVMOKOKNIM OKUŽBAM

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija – pnevmokok. Normalno so pnevmokoki prisotni v sluznicah dihal, predvsem v nosu in žrelu in se prenašajo prek kapljic, ki se širijo pri kašljanju in kihanju. Ko nam pade odpornost, pa se lahko ob prisotnosti bakterije razvije pnevmokokna okužba. Pnevmokok lahko povzroči vnetje obnosnih votlin, vnetje srednjega ušesa, pljučnico, okužbo krvi (bakteriemijo, sepso) in vnetje možganskih ovojnic (meningitis); nekatere hujše pnevmokokne okužbe se lahko končajo celo s smrtjo.

V letošnjem letu je skladno s Programom cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022 možno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Cepljenje je priporočljivo za kronične bolnike in osebe stare 65 let in več in sicer z enim odmerkom polisaharidnega cepiva (PNEUMOVAX 23; PPV23) ali konjugiranega cepiva (Prevenar 13; PCV13), možno pa je tudi cepljenje z obema cepivoma.

Vsi pacienti, stari 65 let in več, se lahko na cepljenje proti pnevmokoknim okužbam naročijo v Zdravstvenem domu Zagorje na telefonski številki 03 56 55 00 od ponedeljka do petka od 8.00 do 18.00 ure. Kronične paciente, mlajše od 65 let pa mora na cepljenje naročiti njihova ambulanta.