Po včeraj zbranih podatkih je bilo med včeraj testiranimi ljudmi 1499 novih okužb na novi koronavirus. 560 oseb je zaradi covid-19 hospitaliziranih, 86 jih potrebuje intenzivno nego. 13 ljudi je za posledicami covid-19 včeraj umrlo.

 

V nacionalni mreži za epidemiološko spremljanje resnih akutnih okužb dihal (v angl.: severe acute respiratory infection – SARI), Mreži EPISARI, ki jo koordinira NIJZ, prostovoljno sodeluje 15 slovenskih bolnišnic za akutno oskrbo, ki sprejemajo bolnike s SARI.

Med njimi je tudi  Splošna bolnišnica Trbovlje, ki že ima vzpostavljen prvi covid oddelek s 17 posteljami, od tega so štiri namenjene intenzivni negi. V petek bodo vzpostavili še en covid oddelek in zato bodo zmanjšali redne bolnišnične dejavnosti. Še vedno pa bodo izvajali nujne in urgentne primere.

Obiski v bolnišnici niso dovoljeni, izjema je prisotnost očetov pri porodu. 

Pred dnevi smo tudi mi objavili poziv SBT prostovoljcem, ki bi bili pripravljeni pomagati pri delu v bolnišnici. Javilo se je veliko prostovoljcev, tudi takšni z izobrazbo s področja zdravstva (bolničarji, srednja medicinska sestra, diplomantka zdravstvene nege, študent biokemije …). Direktorica Romana Martinčič pravi, da bodo ti prostovoljci v pomoč na bolniških oddelkih in bodo delali z ne-covid pacienti, kljub temu, da je nekaj prostovoljcev izrazilo interes, da bi delali na covid oddelku.