Dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih je v Sloveniji od leta 1990 državni praznik, ki se v spomin na umrle praznuje 1. novembra. Včasih je bil ves čas okoli zimskega sončnega obrata čas mrtvih, ko naj bi se njihove duše v dolgih nočeh vračale na svet. Sedaj na ta dan obiskujemo grobove svojih bližnjih, jim položimo cvetje in prižgemo sveče ter se tako spomnimo nanje.

Današnji dan spomina na mrtve bo potekal drugače, kot v preteklih letih – brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja, saj ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč razen izjem prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami.

Tudi ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore je državljane pozval, da naj letos opustimo tradicionalno obiskovanje grobov svojcev in obiske sorodnikov ter predlagal, da bi grobove obiskali individualno ali s člani svoje družine, in še to samo grobove v domači župniji oziroma občini, kjer naj tudi molimo za rajne.

S svojimi najdražjimi, ki počivajo v svojem zadnjem domu, smo lahko na današnji dan v mislih, v spomin nanje prižgemo svečko tudi doma, grobove pa lahko obiščemo v prihodnjih dneh. Saj navsezadnje bi bilo prav, da grobove obiščemo večkrat v letu in ne le na 1. novembra.