V nedeljo, 9. aprila, je v Spodnji Slivni pri Vačah, v geometričnem središču Slovenije GEOSS, potekala tradicionalna slovesnost ob Dnevu zastave, v organizaciji Društva Heraldica Slovenica. Kot vsako leto, tudi letos aktivno na prireditvi tudi VSO.

VSO  S PONOSOM NA DNEVU ZASTAVE

Kot že kar nekaj let, so tudi letos na že tradicionalni prireditvi sodelovali tudi praporščaki Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve s pokrajinskimi prapori, združenje pa je ob tej priložnosti, od Društva Heraldica Slovenica prejelo priznanje za sodelovanje, še posebej za lanskoletno nesebično pomoč pri organizaciji prireditve. Slovesnosti so se udeležili predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, podpredsednik VSO Franci Feltrin in generalni sekretar VSO dr. Božo Predalič ter član glavnega odbora VSO in predsednik Območnega Združenja VSO Litija – Šmartno pri Litiji Boris Doblekar s člani združenja. Med navzočimi je bila tudi evropska poslanka Romana Tomc, so nam sporočili iz VSO.

KULTURNI PROGRAM

Ob zvokih himne Republike Slovenije in evropske himne, v izvedbi Orkestra Slovenske vojske, so v začetku gardisti slovenske vojske dvignili slovensko zastavo, v bogatem kulturnem programu pa so nastopili dramski igralec in pesnik Tone Kuntner, učenci Osnovne šole Trzin z recitacijami, Pevski zbor DU Žerjavčki in folklorna skupina Trzinka.

PRAPORŠČAKI, ZASTAVONOŠE, VOJSKA, KONJENIKI, VIKINGI

V paradi zastav in praporov so poleg praporščakov VSO sodelovali tudi dijaki Gimnazije Litija, Veterani vojne za Slovenijo, zastavonoše slovenskih občin – litijsko zastavo je ponosno nosil Nejc Hauptman ter narodne noše. Sodelovali so tudi Gardna enota in orkester Slovenske vojske, Konjeniški klub Jesenje–Geoss in Moto klub Viking iz Hotiča.

OSREDNJI GOVORNIK DR. DAMJAN OVSEC

Osrednji govornik na prireditvi je bil etnolog dr. Damjan Ovsec, ki je v govoru zbranim »nalil čistega vina in nastavil ogledalo Slovencem« ter poudaril močan pomen narodnih in državnih simbolov, zastave ter domoljubja. Navzoče so pozdravili tudi župana Občine Litija Franci Rokavec in Trzina, Peter Ložar ter novi predsednik Društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek. Društvo je ob tej priložnosti prvič razvilo svojo novo zastavo.

JEŽE LAJEVEC DOBITNIK PRIZNANJA HERALDICE SLOVENICA

Poleg Združenja VSO je za minulo požrtvovalno delo v društvu in organizacijo vsakoletnega osrednjega dogodka društva – Dneva zastave, priznanje z rok novega predsednika Hribovška prejel dosedanji predsednik g. Jožef Lajevec, kar pa je po besedah članov VSO, njim še v posebno veselje in ponos, za kar so  mu kot velikemu domoljubu in njihovemu članu hvaležni za vsa plemenita dejanja. Ob tej priložnosti mu iskreno čestitajo ter mu želijo še veliko zdravja in uspešnega dela kot sedanjemu podpredsedniku društva Heraldica Slovenica, so posebej poudarili v sporočilu.

DAN ZASTAVE, DAN VESELJA, DOMOLJUBJA, PONOSA

Po končanem uradnem delu je sledilo prijetno druženje v domoljubnem ozračju s plapolanjem mnogih slovenskih zastav in zastavic, v sončnem in prijetno vetrovnem Srcu Slovenije v prelepi občini Litija, kot so še v sporočilu za Naše-Zasavje zapisali v Združenju VSO. Dodajajo še, da jih zelo veseli dejstvo, da je med obiskovalci iz cele Slovenije, tudi vedno več Zasavcev.