1. oktobra obeležujemo mednarodni dan starejših.

 

Mednarodni dan starejših je leta 1990 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov z namenom, da bi se vsako leto na ta dan s posebno pozornostjo razpravljalo o različnih vprašanjih, povezanih s starejšimi ljudmi. Kar 21% prebivalcev Slovenije spada med starostnike – tiste ljudi, ki so stari 65 let ali več. Število starejših danes tudi prekaša število otrok in v prihodnjih letih naj bi se to razmerje še povečevalo. Največ jih prebiva v pomurski in goriški regiji (prek 23% v vsaki), v Zasavju pa živi 21,7% starejših od 65 let. Kar 13.000 prebivalcev starih 65 let ali več je še delovno aktivnih – največ jih dela v kmetijstvu, internet pa jih je – po podatkih zbranih leta 2020 – uporabljalo več kot polovica starostnikov.

Ker svetovna populacija starejših narašča, je pomembno da se staramo kakovostno – do starosti imejmo pozitivno stališče in potruditi se moramo za sožitje med mlado in starejšo generacijo.

Z vidika mladosti je življenje neskončno dolga prihodnost, z vidika starosti je zelo kratka preteklost. Treba se je postarati, se pravi dolgo živeti, da spoznaš, kako kratko je življenje. Zato ob mednarodnem dnevu starejših vam vsem tistim – sicer mladim v duhu in po srcu – želimo prijetne dni vaše jeseni.