Kdo ne pozna pravljice o Grdem račku? Ali tiste, o kraljični, ki je slabo spala zaradi drobnega zrna graha? In kdo se ni nasmejal cesarjevi naivnosti, ko je v “novih oblačilih” po mestu hodil nag? Pa veste, kaj je vsem tem pravljicam skupnega? Vse so nastale pod peresom danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki se je rodil na današnji dan pred 215 leti. Njegove pravljice se niso vedno srečno končale – nekatere so bile zelo žalostne in celo strašljive. Pa vendar so bile ravno zaradi svoje vsebine zanimive tako za otroke kot tudi za odrasle in zato so jih prevedli v več kot 125 jezikov.

Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je tako 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke. Letošnjo poslanico z geslom Lakota po besedah je ob dnevu knjig za otroke  pripravil slovenski pisatelj Peter Svetina. Zapisal je, da so besede v pesmih in zgodbah hrana za duha in dušo. Da se lakota po besedah kaže kot malodušnost, brezbrižnost in celo kot aroganca. In da ljudem, lačnim besed odteka del sveta, brez da bi to sploh opazili. Takšno lakoto pa lahko potešijo le pesmi in zgodbe.

Zato si danes vzemite čas za besedno hrano – v roke vzemite kakšno knjigo, ki vas bo vrnila v otroška leta. Morda je to pravljica, ki jo boste prebrali svojim otrokom ali vnučkom. Morda pa kakšna mladinska pripoved, ki vam je v spominu ostala še iz šolskih dni. Morda pa ravno katera od Andersenovih pravljic. Berite. Naj vam mladinska literatura pričara prijetne trenutke in obrok, ki vam ga noben kuhar ne more pripraviti.