Danes je mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta – pred 74 leti so sovjetski vojaki osvobodili preživele v koncentracijskem taborišču Auschwitz. Združeni narodi so za dan spomina leta 2005 razglasili 27. januar, od leta 2008 ga obeležujemo tudi v Sloveniji. ZN letos ob dogodkih, ki v spomin na žrtve nacističnega in fašističnega pomora po svetu in v Sloveniji potekajo te dni, pozivajo k zaščiti človekovih pravic in opozarjajo na porast antisemitizma.

V Auschwitzu je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, Judov, pa tudi pripadnikov 26 drugih narodov, večinoma slovanskih, med njimi bilo tudi 1700 Slovencev. V holokavstu je umrlo skupaj okoli šest milijonov Judov, pa tudi pet milijonov Slovanov, več sto tisoč Romov, več sto tisoč duševno in fizično prizadetih ter več tisoč homoseksualcev. V nacističnih in fašističnih koncentracijskih taboriščih je bilo zaprtih 63.000 slovenskih internirancev. 12.000 se jih nikoli ni vrnilo.

LETOS GESLO; SPOMIN NA HOLOKAVST: ZAHTEVAJ IN ZAŠČITI SVOJE ČLOVEKOVE PRAVICE

Z njim želijo mlade spodbuditi, da jim holokavst služi kot lekcija, da ukrepajo proti diskriminaciji in da zaščitijo demokratične vrednote v svojih skupnostih, še posebej v času, ko neonacistične in druge skupine netijo porast antisemitizma in drugih oblik sovraštva.

Tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres je opozoril, da letos dan spomina sovpada z zaskrbljujočim povečanjem antisemitizma. “Opazimo lahko širjenje neonacističnih skupin, poskuse pisanja zgodovine na novo in izkrivljanja dejstev o holokavstu. Nestrpnost se po internetu širi s svetlobno hitrostjo,” je zapisal.

“Dejansko lahko vidimo, da nestrpnost vstopa v vsakodnevno politiko; usmerjena je proti manjšinam ter izkorišča jezo in zaskrbljenost spreminjajočega se sveta, je nadaljeval Guterres in skleni, da je zato sedaj več kot nujno, da se združimo v prizadevanjih za univerzalne vrednote in zgradimo svet, kjer smo si vsi enaki.

Na relativizacijo zgodovine je opozorila tudi zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, doktorica Maca Jogan, in v pogovoru ocenila, da je dan spomina na holokavst tako v Sloveniji pomemben predvsem za to, da se konča izenačevanje storilcev zločinov s tistimi, ki so pod njimi trpeli in se uprli, kar se pri nas dogaja že tri desetletja. V Sloveniji v počastitev spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja že vrsto let v januarju poteka projekt “Šoa – spominjamo se”. Gre za niz kulturnih, muzejskih, raziskovalnih in izobraževalnih dogodkov po vsej državi. Nekaj se jih bo zvrstilo tudi danes.

Slovesnost bo danes tudi na prizorišču nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz na Poljskem.