Materinski dan je neformalen praznik namenjen vsem materam. Praznujemo ga v krogu družine, otroci pa se nanj pripravljajo tudi v šolah, da bi lahko doma razveselili svoje mamice.

Praznovanje materinskega dne se je v Evropo preneslo iz ZDA, kjer se na dan mater spominjajo od leta 1910, v Evropi pa ima ta praznik po mnenju etnologov korenine v Angliji, praznovati pa so ga začeli po prvi svetovni vojni.

Po zgodovinskih razlagah se praznovanje navezuje na čaščenje matere (zlasti boginje Ree, ki je bila kot Zevsova mati imenovana za mater vseh bogov) že v antiki, krščanska cerkev pa je praznik posvetila Devici Mariji pod imenom “začetek odrešenja” ali “spočetje Kristusa”, saj kot vemo, se je  Jezus Kristus rodil devet mesecev kasneje, 25. decembra. Sprva je bil 25. marec Kristusov praznik, saj naj bi na ta dan Jezus Kristus umrl, praznik pa naj bi bil v spomin njegovega spočetja in križanja. 25. marca godujejo tudi mnoge žene po vsem svetu, ki so ime dobile po Mariji.

 V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca. Po drugi svetovni vojni smo pri nas na materinski dan kar malce pozabili, prednost pa smo dali praznovanju dneva žena, zadnja leta pa se z raznimi prireditvami spet spominjamo na ljubezen mater do njihovih otrok.

Starejši ljudje verjamejo, da se prav na materinski dan prične spomladansko obdobje; takrat naj bi se iz toplih krajev vrnile znanilke pomladi – lastovke.