19. dni po volitvah so v poslanske klopi sedli novoizvoljeni poslanci. 

 

41 predstavnikov stranke Gibanje Svoboda, 27 poslancev iz vrst SDS, 8 poslancev NSi, 7 poslancev poslanske skupine SD ter 5 poslancev stranke Levica ter 2 predstavnika manjšin je na današnji ustanovni seji nagovoril nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič ter predsednik republike Borut Pahor. Predsednik Pahor se je zahvalil vladi predsednika Janeza Janše za njeno delo v zahtevnih okoliščinah in dobro sodelovanje. Povedal je, da mora skladu s poslovnikom Državnega zbora najkasneje v 30 dneh po konstituiranju državnega zbora predlagati kandidata za predsednika vlade. Dejal je, da bo storil vse, kar je v njegovi moči in pristojnosti, da se nova vlada čim prej oblikuje, zato bo najkasneje v ponedeljek, 23. maja 2022, podpisal predlog kandidature za predsednika vlade in jo poslal v državni zbor.

Znana pa so imena vodij poslanskih skupin. Gibanje Svoboda bo začasno vodil njihov predsednik Robert Golob, dokler ne bo izbral vodje znotraj poslanske skupine. Poslansko skupino SD naj bi vodil Jani Prednik, Levico Matej Tašner Vatovec, poslansko skupino NSi podpredsednik stranke Janez Cigler Kralj, poslance SDS pa začasno vodi dosedanji vodja poslanske skupine Danijel Krivec.

 

Povzeto po prispevku B. Eržen in A. Intihar na portalu Delo.si https://www.delo.si/novice/slovenija/z-ustanovno-sejo-bo-mandat-nastopil-deveti-sklic-drzavnega-zbora/