Na adventnih venčkih danes prižigamo že drugo svečko, lučke pa se prižigajo že po skoraj vseh slovenskih mestih.

Staretov trg v Šmartnem pri Litiji letošnji december krasi prav posebna zgodba. V Javnem zavodu Bogenšperk  so se odločili, da kljub letošnjim posebnim časom okrasijo mestno središče, pa čeprav brez velikih slovesnosti in gneče. Približati so se želeli tradiciji preteklih let in Šmartno okrasili s 15 novoletnimi smrečicami – prav toliko, kot je vrtčevskih skupin v tej občini. Vsaka skupina je postala skrbnik ene izmed smrečic. Vzgojiteljice Vrtca Ciciban so s svojimi družinskimi člani ustvarile okrasje in z njimi okrasile šmarske novoletne smrečice. Vsaka smrečica ima svoje ime – navdih poimenovanju so bile vrednote,  na katere bi se morali v teh časih še bolj pogosto opominjati. Za vsako smrečico stoji tudi dobra misel in morda celo kakšna zgodba.

In še ena posebnost odlikuje vse te smrečice – v začetku novega leta, po prazniku svetih treh kraljev, bodo šmarske novoletne smrečice dobile novo domovanje. Občani jih bodo lahko odkupili, jih odpeljali domov, tam zasadili in jim tako dali novo življenje. Denar, ki pa ga bodo občani namenili za odkup smrečice, bo romal v poseben sklad Vrtca Ciciban. Licitacija smrečic bo potekala preko profila FB in spletne strani Javnega zavoda Bogenšperk, informacije pa boste lahko našli tudi na spletni strani Občine Šmartno pri Litiji (www.smartnolitija.si), ki je celotno akcijo tudi financirala.

Drevesa so v Šmartno prišla iz podjetja Zeleno drevo (www.zeleno-drevo.si), ki skrbi za ohranjanje narave z udejanjenjem koncepta »živih dreves«. Letos bodo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije za vsako najeto ali odkupljeno Zeleno drevo, podarili denarna sredstva za nakup ene nove sadike Črnega bora v projektu Drevo za Cerje.

Poleg omenjenih novoletnih smrečic pa Staretov trg krasi še nekaj drugih prazničnih elementov, pred knjižnico pa stoji velika smreka, darilo g. Mirana Juriča.