Društvo LAZ bo organiziralo prireditev »Dobrote Jablaniške doline«, ki bo v nedeljo 26. novembra s pričetkom ob 17. uri v večnamenskem prostoru v gasilnem domu PGD Jablanica v Zgornji Jablanici.

»Ker je ohranjanje kulturne dediščine pomemben cilj Društva za razvoj podeželja LAZ, smo se ponovno odločili, da spodbudimo krajane in okoličane k napredku v izdelovanju in doseganju boljše kakovosti živilskih proizvodov, ki so značilni za Jablaniško dolino, pa tudi bližnjo okolico,« navajajo v sporočilu za javnost člani društva LAZ.

vir: Društvo LAZ

Prijetno s koristnim
Dogodek bo tako izobraževalne, kot tudi družabne narave. K sodelovanju so bili vabljeni vsi, ki v žganje namakajo rož’ce in zelišča za domače zeliščno žganje ali/in radi pečejo štrukeljce, kot tudi vsi ostali, ki radi pridejo v dobro družbo. Ocenjevanje produktov bo zgolj informativne narave, zato so bili vabljeni, da se pridružijo tudi tisti, ki to znanje šele pridobivajo in ga želijo nadgraditi. Organizatorji bodo veseli vsakega vzorca žganja in štrukeljca.

vir: Društvo LAZ

In kako bo potekala sama osrednja prireditev na nedeljski večer:

  • Ob 17. uri bo poučno predavanje, ki ga bo izvedla Mateja Tea Dereani, ki se že 20 let ukvarja z raziskovanjem in pripravo hrane. Vodi delavnice za restavracije, kuharje, vodje prehrane v vrtcih in šolah. Na predavanju boste izvedeli kako preventivno poskrbite za svoje zdravje. Pogledali boste katere so oblike shranjevanja hrane (vlaganje, fermentiranje…). V okviru tega boste pogledali tudi nekaj preprostih receptov za vlaganje;
  • nagovor članice ocenjevalne komisije odgovorne za štrukeljce in zeliščno žganje;
  • razglasitev rezultatov strokovnega ocenjevanja in podelitev priznanj;
  • ogled razstave in degustacija vzorcev

Skratka, člani društva LAZ pripravljajo zanimiv in prijeten družaben večer ter obljubljajo, da bo luštno in poučno, zato bodo v nedeljo veseli vsake obiskovalke in obiskovalca.