Slovenske železnice so se v zgodbo osamosvojitve naše države vpisale tudi s pomembno vlogo med desetdnevno vojno za Slovenijo. Železnica je takrat zaradi blokiranih cest in letališč postala glavni prevoznik v notranjem in mednarodnem prometu. Prevzela je tudi vlogo oviranja prehodov tankov in enot JLA preko prog tako, da je prehode cest čez proge blokirala z vagoni. Pripravili pa so tudi večjo količino tirnic za izdelavo ovir – španskih jezdecev – ter jih pripeljali na mesta izdelave in uporabe.
Zato je poslanec Boris Doblekar mnenja, da je bil Sindikat strojevodij že vsa leta od osamosvojitve po krivici spregledan in je kot poslanec dal pobudo, da se to končno spremeni.
V spomin na te izjemno pomembne dogodke s časa osamosvajanja Slovenije in spoštovanja do takratne smele in pogumne odločitve Sindikata strojevodij Slovenije, pod vodstvom strojevodje Slavka Kmetiča, je Doblekar predlagal, da se izkaže državno čast in spoštovanje sindikatu, ki je še danes eden večjih sindikatov na Slovenskih železnicah. Poslanec skupine SDS je predlagal, da si priznanje za neprecenljiv doprinos k samostojnosti Slovenije in zato na sprejem pri predsedniku v zahvalo povabi predstavnike sindikata, vključno z vsemi takratnimi akterji – Slavka Kmetiča, Silva Berdajsa, Mileta Katiča, Francija Kokošarja …
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je tako 13. decembra 2021 povabil na vljudnostni sprejem predstavnike vodstva tedanjega Sindikata strojevodij Slovenije in Istre Slavka Kmetiča, Franca Kokošarja in Mileta Katiča, ki je leta 1989 prispeval k uspešni preprečitvi t.i. mitinga resnice v Sloveniji. Na sprejemu, ki sta se ga udeležila tudi državna sekretarja Bojan Pograjc in Vinko Gorenak, so se spomnili tedanjih napetih političnih in družbenih razmer v bivši Jugoslaviji. Sindikat strojevodij Slovenije in Istre je 24. novembra 1989 obvestil javnost, da bodo strojevodje preprečili prihod vlakov z udeleženci t.i. mitinga resnice v Ljubljani, ki je bil napovedan za 1. december tistega leta. Tudi zaradi tega dejanja načrtovanega mitinga ni bilo. Zato je na sprejemu predsednik Pahor ocenil, da bi bilo konec novembra prihodnje leto primerno obeležiti prispevek sindikata k preprečitvi mitinga, s čimer so bili zavarovani demokratični procesi v Sloveniji.
Povzeto po objavi B. Doblekarja