V Trbovljah je včeraj okoli 12.30 prišlo do drzne tatvine. Neznani moški, ki se je izdajal za delavca telekomunikacijskega podjetja, je pristopil do nič hudega slutečih občanov, ju zamotil s pogovorom in prepričal, da so skupaj odšli za hišo. Medtem je v njuno hišo vstopil drug storilec, pregledal prostore in odnesel orožje in nakit v vrednosti nekaj tisoč evrov škode.

Policisti še zbirajo podatke za izsleditev storilcev; zaenkrat je znano, da  je bil eden od moških star okoli 40 let, visok okoli 160 cm, ima pa črne kratke lase. Moška sta se pripeljala z večjim osebnim vozilom temno sive barve.

Policisti se ob tovrstnih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci ponavadi šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Na opis storilcev niso pozorni, saj le-ti z njimi vzpostavijo nek prijazen, zaupljiv odnos, oškodovanci pa v večini primerov tudi “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi. Zato policija občanom svetuje, da osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas nadzirajo in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj za seboj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo in ključ naj vzamejo s seboj, pa čeprav »stopijo samo za vogal«. Če se osebe izdajajo za serviserje ali izvajalce del ipd., zahtevajte na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog, oziroma v podjetju, od koder naj bi ti serviserji prišli, preverite, če so jih resnično poslali. Vedno bodite pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila); če se vam zdi oseba sumljiva, je najbolje, da takšno osebo odslovite. 

Ker so oškodovanci največkrat starejše osebe, policija njihovim svojcem svetuje, da se o omenjeni problematiki z njimi večkrat pogovorijo in jih opozorijo na previdnost ter možna preventivna ravnanja.  Če se kljub previdnosti zgodi, da pride do kaznivega dejanja, naj takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Hkrati policija za pomoč naproša tudi občane – če zaznate v vaši bližini neznane osebe ali vozila, njihovo vedenje/zadrževanje pa vam je sumljivo (ker izgleda, kot da opazujejo objekt), o tem takoj obvestite policijo na že omenjeno številko ali pa na številko 080 1200, če želite ostati anonimni.