Zadnje dni policisti opažajo porast drznih tatvin širom Slovenije, tudi na območju Zasavja.

 

V  drzni tatvini, ki se je v zadnjih 48 urah zgodila na  območju  Trbovelj je do sedaj neznani storilec  prišel na  dom starejšega oškodovanca in ga zamotil s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih  storitev, med tem pa je drug  storilec iz hiše ukradel denar. Storilec je moški, visok okoli 165 cm, kratkih črnih las, nosil je  kavbojke in temno jakno.

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo, da drzne tatvine iz stanovanjskih hiš storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način – svoje “žrtve” zavedejo  do  te  mere, da precej časa niti ne ugotovijo, da  so  bili  okradeni.

Kljub temu, da policija v medijih pogosto opozarja na tovrstne dogodke, so ljudje žal še vedno premalo previdni in pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih
ogovorijo. Žrtve v primerih tatvin iz stanovanjskih hiš so predvsem starejši občani, ki jih storilci lažje zmedejo. Tako kot v tem primeru v Trbovljah storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji, bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da prihajajo iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Med njihovo odsotnostjo v hišo vstopijo drugi  storilci, pregledajo notranjost in odtujijo – v večini primerov – denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Nato se odpeljejo z avtom, s katerim so – največkrat – tudi prišli.

Zato Policija svetuje, da imamo osebe, ki so do nas prišle nenapovedano, ves  čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabimo v hišo. Vedno, ko hišo zapustimo, jo naj tudi zaklenemo in ključ vzamemo s seboj, pa čeprav stopimo samo “za vogal”. In vedno bodimo pozorni na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  in na  vozilo,  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V  kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, takoj obvestite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Svojce  starejših  oseb oziroma njihove najbližje pa policija naproša, da se o načinu izvrševanja  tovrstnih  kaznivih  dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe, da bi na ta način lahko preprečili čim več tovrstnih kaznivih dejanj.