Hrastniški župan Marko Funkl je danes predstavil ukrepe, ki jih zasavska občina sprejema v prizadevanjih, da se pridruži občinam brez odpadkov. Eden izmed njih je tudi razdelitev brezplačnih steklenic za vodo za vsa hrastniška gospodinjstva. Projekt brezplačnih steklenic za vodo  je nastal v sodelovanju s Steklarno Hrastnik in Komunalno-stanovanjskim podjetjem Hrastnik. Steklarna Hrastnik je tako podarila 3800 steklenic s sporočilom Moj Hrastnik – lep in čist.

 

Na občini so medtem vsi zaposleni prejeli steklene kozarce za kavo in čaj, zaradi česar bodo odstranili avtomate s plastičnimi lončki in prehrano, je še napovedal Funkl. Občina je v sklopu prizadevanj za zmanjšanje količin odpadkov postavila tudi nove opozorilne table in koše za smeti ter pasje iztrebke.

“Kratkoročni ukrep je ločevanje odpadkov, na srednji rok si želimo postaviti pitnike, v vrtec vpeljati pralne plenice. Dolgoročno pa si želimo izvesti energetsko sanacijo javnih stavb, ki še niso bile sanirane, želimo si tudi več zelene tehnologije in trajnih virov energije,” je dejal Funkl. Po njegovih besedah je treba delovati v smeri zmanjševanja odpadkov in ogljičnega odtisa. Do okolja, moramo postati bolj odgovorni, izvajati pa je treba preventivo.

Občina Hrastnik je pred 20 leti sicer med prvimi v Sloveniji začela z ločenim zbiranjem odpadkov, sistem pa so skozi leta še nadgrajevali. Danes ločeno zbirajo vse frakcije, njihovo omenjeno komunalno podjetje pa je edino v Zasavju, ki ima sistem pobiranja kosovnih odpadkov od vrat do vrat.