Interepelacija ministrice Kustec

Danes so poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB v Državni zbor vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec.

Zoper njeno delo so zapisali 20 točk, med drugim pa ji očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, zaradi česar so slovenske šole in vrtci zaprti najdlje v Evropi. Kustečevi očitajo nedopustno odrekanje pravic otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke, prelaganje odgovornosti na šole, ogrožanje gibalnega napredka otrok ter s področja športa ogrožanje napredka športnikov in ogrožanje delovanja športnih klubov.

Predlagatelji interpelacije menijo, da bi moral minister tudi v času krize na prvo mesto postaviti interese vrtčevskih otrok, šolarjev, dijakov in študentov. Biti bi moral pozoren na delo in naloge svojega resorja. Poslanec Levice Matej T. Vatovec pa je dejal, da ministrica Simona Kustec teh kriterijev ne izpolnjuje.

Ministrica za izobraževanje je interpelacijo pričakovala, saj jo je del opozicije napovedoval že nekaj časa. Očitke iz interpelacije sprejema kot priložnost, da pokaže, kaj se je v času trajanja njenega mandata na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport naredilo in vse očitke ima namen ovreči z argumenti in dejstvi.

Poslanska skupina SMC, katere del je tudi Kustečeva pa je mnenja, da je zaprtje šol težka in zadnja možna izbira za vse, tudi za ministrico, vendar pa je bila takšna odločitev nujna, če smo sredi jeseni želeli preprečiti katastrofalen scenarij razvoja epidemije. Po njihovem mnenju je ministrica storila tisto, kar je morala storiti.

Sprašujem se, kako lahko en minister vpliva na število okuženih in posledično na varnost tistih, ki so se dotlej okužbi izognili? Ali se bodo protestni shodi glede odpiranja šol z odstopom ministrice končali? Vse to se bo razjasnilo v prihodnjih dneh, ko bomo izvedeli, ali bo interpelacija proti ministrici Simoni Kustec potrjena ali ne.