V soboto, 16. junija, bo Zavod Savus pripravil že deveto adrenalinsko preizkušnjo v rudniški jami – Jamatlon 2018. Na 5,5-kilometrski progi od Hrastnika do Trbovelj bo rudniške ovire premagovalo okrog 140 udeležencev. Ti prihajajo iz vse Slovenije, pa tudi iz Hrvaške.

foto: Branko Klančar

Med njimi je letos aktualna Miss Slovenije Maja Zupan. Z njo v ekipi bodo še finalistki za Miss Slovenije 2018 Mojca Kranjec in Marija Seničar ter prokurist in solastnik podjetja Dewesoft dr. Jure Knez. Tudi letos bo na progi Jamatlonce presenetila svetlobna virtualna ovira, ki so jo izdelali dijaki z mentorji Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje v sodelovanju s podjetjem Dewesoft.

Jamatlonci se bodo ob 14. uri zbrali na prizorišču pred Delavskim domom Trbovlje, kjer bodo prevzeli startne številke, ob 15. uri jih bo predstavnik RTH seznanil s pravili ravnanja v rudniški jami, nato pa se bodo z organiziranim avtobusnim prevozom odpeljali v Hrastnik. Start je na Barbara vpadniku, cilj pa na Ajnzerju v Trbovljah. Prve ekipe bodo na cilj prispele okrog 16. ure. Ob 18.30 bo na prizorišču ob Delavskem domu podelitev izvirnih nagrad. Pred tem si bodo udeleženci lahko brezplačno ogledali virtualni rudarski muzej 4. dritl, ki prav v teh dneh praznuje svoj prvi rojstni dan. Na voljo bo tudi brezplačen ogled rudarskih stanovanj na Njivi v okviru Zasavskega muzeja Trbovlje. Jamatlon 2018 bo tudi družinsko obarvan. Na njem bodo za varstvo otrok poskrbeli prostovoljci Društva prijateljev mladine Trbovlje z jamatlonskimi delavnicami in mini Jamatlonom.

vir: arhiv Jamatlon

Jamatlon poteka dvakrat letno: poleti v okviru rudarskega praznika in decembra ob prazniku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Organizatorji Jamatlona želijo s to rekreativno pustolovščino vrniti vsebine opuščeni rudniški infrastrukturi, rudnik pa po zaprtju približati sedanjim in bodočim generacijam.

Vabimo Vas, da poročate o Jamatlonu v vašem mediju. Če želite, lahko poročate tudi iz jame, vendar morate biti za to akreditirani. Vaše prošnje za akreditacijo sprejemamo do petka, 15. junija, do 9. ure na elektronski naslov [email protected].

Pri izvedbi nam pomagajo partnerji: RTH, Eles, Dewesoft, NLB, Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, Delavski dom Trbovlje, Zasavski muzej Trbovlje, Forstek Dol pri Hrastniku, Ahac Trbovlje, Radeče papir, Nomago, Lekarna Pušnik Trbovlje, Chipolo, Rent-a-car Juvan Zagorje, Zasavska ljudska univerza, Thermana Laško, Gostilna Pr’ Čop, Trgovina Montekukuli Trbovlje, Omnipek, Steklarna Hrastnik in Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje. Projekt sofinancirata Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Še več o Jamatlonu:

Ekipa Jamatlona