Vir fotografije: FB stran Kamerat - festival delavskega filma Hrastnik

V tem tednu se v Hrastniku pričenja prav poseben festival, z imenom KAMERAT. 

Kamerat pogovorno oziroma kamerad je beseda, ki označuje tovariša ali prijatelja, še posebej pogosto pa je označevala tovariše, ki so skupaj delali v rudnikih. Tokrat pa pod imenom KAMERAT govorimo o festivalu delavskega filma, ki ga je navdihnila stavka delavcev vseh panog leta 1934. Tovrstni festival je edini v Sloveniji in eden redkih tovrstnih festivalov na svetu.

Festival, ki nastaja v sodelovanju med KRC Hrastnik, Občino Hrastnik, Gibanjem za dostojno delo in socialno družbo ter mnogimi podporniki, želi skozi film raziskati položaj delavstva včasih, danes in v prihodnosti, se sprašuje o spreminjajočem konceptu dela in delavskih pravic v različnih kontekstih. Filmsko tematiko – 17 filmov v sklopih retrospektive, dokumentarnih filmov, celovečernih filmov ter fokusa bodo spremljale okrogle mize, pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci, delavnice in še mnogo drugega. Umeščenost v lokalno okolje rudarstva in steklarstva pa organizatorjem daje možnost filme prikazati na prav posebnih in morda malce neobičajnih lokacijah – v rudniški jami, kompresorski postaji in bivši rudarski delavnici.

Filmski festival bo potekal od četrtka, 30. junija do sobote, 2. julija 2022.

Več o programu si lahko preberete na njihovi spletni strani http://kamerat.org/filmi/

Za obisk festivala potrebujete vstopnice, ki pa si jih lahko zagotovite na portalu https://www.mojekarte.si/si.html ali če obiščete Turistično informacijski center v Hrastniku.

Vabljeni!