Katere sprostitve se nam obetajo s ponedeljkom?

Vir fotografije: FB stran Vlade Republike Slovenije https://www.facebook.com/VladaRepublikeSlovenije/photos/a.1261192717242297/4194019280626278/

Tudi uradno je potrjeno – Slovenija je prešla v oranžno fazo. Vlada je danes na seji sprejela odloke s področja gibanja, gospodarstva, šolstva in športa. S pričetkom prihodnjega tedna bo se bo sprostilo precej ukrepov, ki so bili sprejeti za zajezitev covida-19. Pa poglejmo, kateri so to:

Področje gibanja:

Od sobote dalje bo možno prehajanje notranje schengenske meje na vseh mejnih prehodih, kontrolne točke pa se ukinjajo. V Slovenijo bo mogoče vstopati brez karantene in negativnega testa na koronavirus za cepljene in tiste, ki so covid-19 preboleli.

 Šele od ponedeljka dalje pa se bo spet mogoče prosto gibati po celotni državi, brez omejitev gibanja na občine in na statistične regije.

Še vedno ostaja v veljavi t.i. “policijska ura”  – omejitev gibanja med 21. in 6. uro.

Dovoljeno bo zbiranje do 10 ljudi (nič več le do 6 ljudi).

Z odprtjem šol pa bo večja potreba po javnem prevozu, zato bo javni potniški promet s ponedeljkom stekel po ustaljenem redu.

Področje gospodarstva:

Od ponedeljka bodo vrata lahko odprle vse trgovine brez omejitev.

V nobeni dejavnosti ne bo več zahtevan negativni test na novi koronavirus za potrošnike.

Področje šolstva:

S ponedeljkom se v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol na področju Gorenjske, Goriške, Notranjsko-Kraške in Obalno-kraške Slovenije, osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije ter občin Ribnica, Sodražica; Loški potok, Kočevje, Osilnica in Kostel. Pouk bo – tako kot velja sedaj za učence prve triade – potekal v matičnih učilnicah. Učence in dijake vzhodnega dela Slovenije pa prihodnji teden čakajo zimske počitnice.

Področje športa: 

Znova bo dovoljena individualna brezkontaktna športna vadba oziroma v skupini do 10 športnikov, če bodo le-ti neprekinjeno ohranjali vsaj 2 metra medosebne razdalje.

Za športne programe se bodo spet lahko uporabljali športni centri, športni objekti, vadbeni prostori in površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.

Za uporabo žičniških naprav bo od ponedeljka dalje veljal negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, kar velja tudi za delavce na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki. Kdor je prebolel covid-19, šest mesecev ne potrebuje testiranja, upravičen pa bo do zdravniškega potrdila. Testirati se bodo morali tudi vsi tisti, ki bodo vodili športno vadbo. Natančnejša priporočila za športne klube in društva lahko pričakujemo še v naslednjih dneh.

Pustno-Valentinov vikend bo še rdeče obarvan, s ponedeljkom pa bomo še korak bližje “normalnem” življenju. Res je – za dežjem vedno posije sonce!