KONCERT PRIFARSKIH MUZIKANTOV Z GOSTI

Javni zavod Bogenšperk vabi na koncert Prifarskih muzikantov z gosti, ki bo v nedeljo, 26. avgusta 2018, ob 18.30, na gradu Bogenšperk.

V jubilejnem letu 2018, ko Prifarski muzikanti praznujejo 30 – obletnico svojega bogatega glasbenega delovanja potujejo s koncerti širom po Sloveniji. Tako bodo v nedeljo 26. avgusta z velikim koncertom Slovo od poletja zaključili številne prireditve, ki se bodo skozi vse poletje odvile na gradu Bogenšperk. In ne bodo prišli sami. Z njimi bodo tudi gosti: Andraž Hribar doma iz Kočevja, ki bo zapel najprej s Prifarci nato pa še ob spremljavi odlične violinistke Anje Bukovec. S Prifarci pa bodo nastopili tudi odlični domačini: Tamburaški orkester Šmartno, Moška vokalna skupina Lipa in oktet Valvazor. Skratka, pripravili vam bodo pester in presenečenj poln večer, z obilo slovenskih ljudskih pesmi, popevk, zimzelenih melodij, tujih uspešnic, pa tudi kakšna dalmatinska se najde.

grad Bogenšperk

Tistega vročega poletja leta 1988, ko so nastali kot Prifarski muzikanti so kariero začeli kot spremljevalna tamburaška skupina domače kostelske folklorne skupine. Tako so ljudsko pesem vedno nosili s seboj, kamorkoli jih je že zanesla pot. In ljudska je tudi njihova prva in doslej največja uspešnica, pesem Mlinarca. Po petih letih so izdali svojo prvo kaseto. Od takrat so jih izdali že lepo število, kar 27. Pa tudi nagrad se je nabralo kar nekaj; Zlati petelin za najboljši etno album, zmaga na festivalu Etno Kostel, zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo in kar štiri zmage na Festivalu narečnih popevk v Mariboru. Lani so se prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s pesmijo …že nona mi je rekla »Tako kot je prav,” poželi številne simpatije občinstva.

No, glede na to, da prihajajo iz Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel, ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, so še posebej ponosni na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Doslej se jih je zvrstilo že deset – lani Prifarska desetka – in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. Kaj bo šele letos novembra, ko bodo slavili 30? S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih – ne glede na to da zaigrajo skoraj vse kar jim pride pod prste – uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem. Ljudsko pesem Prifarci vedno nosijo s seboj, kamorkoli jih že zanese pot iz domače Fare, Kostela ob Kolpi, kjer je nastala tudi njihova Mlinarca.

Vabljeni, da skupaj uživamo v nedeljo, 26. avgusta 2018 ob 18.30 uri na gradu Bogenšperk.

Vstopnice so na voljo v predprodaji na Eventim prodajnih mestih (Petrol, Pošta, OMV, …), gradu Bogenšperk in sedežu Javnega zavoda Bogenšperk po ceni 12€ (na dan dogodka 15€).

Za več informacij pišite na elektronski naslov [email protected] ali pokličite na telefonsko številko 01 8987 867.