Spet bo dišalo po pečenem kostanju in sveže stisnjenim moštu  ter drugih domačih dobrotah na Jančah, na že drugi »kostanjevi nedelji«, to nedeljo, 15. oktobra. Tudi vreme bo, kot kaže, zelo naklonjeno. Janče bodo obsijane s soncem in razgled na celo Slovenijo iz samega »Srca Slovenije« bo več kot fantastičen.

TRETJA ZADNJA LETOŠNJA KOSTANJEVA NEDELJA , VOLIT IN NA JANČE, ALI OBRATNO

Prva letošnja kostanjeva nedelja na Jančah je bila 8. oktobra, druga bo to nedeljo 15. oktobra, tretja – zadnja letošnja pa bo 22. oktobra, ko bodo potekale tudi predsedniške volitve, torej kar dva najpomembnejša dogodka v državi, če se malo pošalimo, ko sta skupaj kar dva tako pomembna dogodka.

foto Janez Platiše

PRIDITE TEŠČI NA JANČE, NE BO VAM ŽAL!

Na drugi Janški kostanjevi nedelji bo spet dišalo po pečenem kostanju, ki je nabran izključno na njihovem koncu, kjer je kostanja v neomejenih količinah, poleg tega je letošnji še posebej dober, ker zelo sladek in nič črviv, pa še zelo lepo debel je. Na mnogih stojnicah Sadne ceste bo mogoče kupiti domače sadje in ostale jesenske pridelke, lahko pa boste poskusili domačo hrano in pecivo.

ŽGANJEKUHA IN PREŠANJE SADJA

Lahko si boste ogledali, kako se na tradicionalen kuha žganje in zmelje ter spreša sadje. Izdelava in takojšnja pokušina svežega žganja in mošta pa je nekaj, kar je danes že skoraj nemogoče videti, na Jančah pa poskrbijo za to, da se na ta način ohranja tradicija in da tudi mladi vidijo kako se je treba truditi in marsikaj vedeti, da se kaj pridela, da ne bodo mislili, da je vse iz interneta in trgovin.

OD RAZGLEDA PO CELI SLOVENIJI DO SREČANJA NA SADNI CESTI

Vsako leto zelo obiskana prireditev v samem središču naše prelepe dežele se dogaja od 11. ure dalje, pa vse tja do 18. ure. Seveda je lepo priti na Janče že dopoldan in morda tudi malce podaljšati izlet, kajti na Jančah nikoli ni dolgčas. Za to vedno poskrbijo prijazni organizatorji Turistično društvo Besnica-Janče z vsemi sodelujočimi okoliškimi vaščani, ki so združeni v Sadno cesto, ki je je podeželska kulinarična tematska pot v neposredni bližini Ljubljane. Vzhodno od Ljubljane se v Zasavsko hribovje zajeda potok Besnica. Tukajšnji kmetje iz trinajstih naselij ponujajo obiskovalcem spomladi jagode, jeseni pa jabolka, hruške, kostanj, slive, orehe, gobe, mošt in žganje.

Tradicionalne prireditve na Jančah

Na prireditvenem prostoru pred Planinskim domom Janče zgodaj poleti (druga in tretja nedelja v juniju) potekajo tradicionalne Jagodne nedelje s prodajo doma pridelanih jagod in drugih domačih jedi, jeseni (prva, druga in tretja nedelja v oktobru) pa Kostanjeve nedelje s ponudbo kostanja ter drugih jesenskih pridelkov.

ANSAMBEL POLJANŠEK Z VAMI NA DRUGI KOSTANJEVI NEDELJI

Obe prireditvi poleg prodaje domačih pridelkov, jedi in drugih izdelkov se ponujat tudi priložnost za druženje in zabavo. Za glasbo, ples in dobro počutje bo to drugo kostanjevo nedeljo skrbel ansambel Poljanšek.

Tudi vaše »Naše Zasavje« bo z vami na Jančah, in se že veselimo srečanja z vami!