Vir fotografije: FB stran Občine Trbovlje

Prvi maj je praznik dela in praznovanje prvega maja kot delavskega praznika sega nazaj v leto 1890, ko so ga prvič praznovali po svetu in v Sloveniji. Praznik je imel nekdaj izrazite politične poudarke in vsebine; delavce je zbudila budnica delavske godbe, oblekli so se v najboljša oblačila, si pripeli rdeč nagelj in se zbirali na shodih, držali govore in transparente, da bi opozarjali na svoje pravice. Na svoje pravice pa so opozarjali tudi s kurjenjem kresov na predvečer praznika.

Danes se je ohranilo kurjenje kresov in – po nekaterih krajih – poskočna budnica na prvomajsko jutro. Pa si poglejmo, kje boste v Zasavju lahko kresovali.

Občina Trbovlje je pripravila tradicionalno kresovanje na Kipah, ki se bo pričelo ob 19. uri. V svojo družbo vas vabijo Polkaholiki, Mladi asi, DJ Zupi JR. in Delavska godba Trbovlje, ki bodo poskrbeli, da vam ne bo dolgčas.

A kres na Kipah ni edini v občini Trbovlje – zagorel bo tudi kres v Gabrskem, ki ga že kar nekaj let pripravljajo srčni Gabrčani. Letos so pripravili tudi presenečanje za najmlajše.

V Zagorju vas ob 20. uri na kresovanje vabijo na igrišče Proletarec, kjer vas bodo zabavali Folk idoli.

Na prazničen dan vas bodo v Zagorju zbudili Pihalni orkester Svea Zagorje in motoristi s svojo budnico, nato pa ste vabljeni še na dva pohoda – ena smer vabi na Pleše, kjer bodo od 11. ure dalje igrali Pihalni orkester SVEA Zagorje in ansambel Spev, druga pot pa vas bo peljala na tradicionalni pohod iz Ravenske vasi na Zeleno travo in sicer start bo ob 10. uri izpred gasilskega doma v Ravenski vasi.

V Litiji kresovanja ne bo, vas pa vabijo jutri na tradicionalni pohod na Sitarjevec. Na Sitarjevec se boste lahko odpravili že v zgodnjih jutranjih urah, od 10-ih dalje pa se boste lahko družili pred Rudnikom Sitarjevec Litija ob živi glasbi. Organizatorji pohodnikom še obljubljajo brezplačni prvomajski golaž.

Kamorkoli se boste že odpravili ali pa če boste ostali doma, prijeten vikend vam želimo!