Potem ko je na dan prišla prevara v Splošni bolnišnici Izola in Splošni bolnišnici Trbovlje, so 29-letno Sever Žvegličevo, ki se je v bolnišnicah izdajala za lažno zdravnico in lažno diplomirano medicinsko sestro, ovadili zaradi kaznivega dejanja goljufije in ponarejanja. Sodišče je kaznovalnemu predlogu ugodilo in jo obsodilo na pogojno zaporno kazen treh mesecev s poizkusno dobo treh let.

 

Svetovalec v uradu predsednice Okrajnega sodišča v Ljubljani Igor Đukić je za Delo potrdil, da je sodišče izdalo kaznovalni nalog, s katerim je obdolženo Sever Žvegličevo spoznalo za krivo storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin in ji izreklo pogojno obsodbo, v kateri ji je določilo kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo treh let, vodja tožilstva v Ljubljani Katarina Bergant je pojasnila, da je tožilstvo zoper Sever Žvegličevo na Okrajno sodišče v Ljubljani podalo obtožni predlog s kaznovalnim nalogom, sodišče pa je kaznovalnemu nalogu ugodilo. Podatka o pravnomočnosti sodbe na tožilstvu še niso prejeli, je sporočila. Preiskava kaznivega dejanja ponarejanja listin, ki se nanaša na zaposlitev Sever Žvegličeve v zasavski regiji, pa še ni končana, preiskovali naj bi namreč tud njenega soproga Lovra Žvegliča.

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je sicer Sever Žvegličevo na podlagi fotokopije ponarejene diplome najprej zaposlil kot diplomirano medicinsko sestro, kasneje pa jo je, prav tako na podlagi fotokopije ponarejene zdravniške diplome, zaposlil kot zdravnico. Do konca prakse, ki jo je opravljala na kirurgiji in kasneje še na izolski urgenci, je imela le še nekaj tednov. Odpoved je lažna zdravnica dobila 30. aprila 2017, potem ko jo je spregledal kardiolog Gorazd Plevnik. Ker pa je afera pricurljala v javnost šele februarja letos, je Sever Žvegličeva svojo kariero lahko od decembra 2018 nadaljevala v trboveljski bolnišnici. Tam so zelo hitro ugotovili, da gre za slab ponaredek diplome. Direktorica Romana Martinčič Konec ji je v nekaj tednih izročila odpoved, denar, ki so ji ga izplačali, bruto 2800 evrov v mesecu in pol, od nekdanje uslužbenke zahtevajo nazaj.