Mami hobotnica se predstavi

Novosti, ki prinašajo nekaj dobrega za vsakogar od nas, velja deliti z drugimi. In danes z vami delimo informacije o Mami hobotnici. Ste že slišali zanjo? Če ne, si preberite tole…

 

Kdo je Mami hobotnica, od kod prihajate?
Pod imenom Mami Hobotnica se predstavljam Martina Zupanc Lah, Gorenjka preseljena na Dolenjsko. Na Dolenjsko me je pripeljala ljubezen, materinstvo pa me je popeljalo v podjetniške vode.
Moj sin je imel zelo hudo alergijo na citruse. Oboževal je mandarine, ampak po enem samem krhlju je imel tako rdečo ritko, da smo ob previjanju vsi jokali z njim, ker ga je tako bolelo in peklo. Mandarine smo skrivali pred njim, da ne bi imel težav.
Potem pa sem odkrila mandarine z Neretve, ki niso škropljene, ki se ne kopajo v kemikalijah in smo poskusili s tistimi. Sin ni imel nobenih težav! Končno je lahko pojedel ogromno mandarin, kar očke so se mu zasvetile vsakič, ko jih je videl, in ni imel nobenih reakcij. Takrat sem ugotovila, da sploh ni bil alergičen na mandarine kot take, ampak na vse kemikalije, s katerimi so obdelane.
Od takrat nismo nikoli več kupili mandarin v trgovini. In če sem iskrena, tudi drugega sadja in zelenjave ne (ali pa res izjemoma). Pojavila se je možnost, da se povežemo direktno s pridelovalcem v dolini reke Neretve, beseda je dala besedo in odločili smo se, da dostop do tega zares najboljšega sadja ponudimo tudi drugim. Najprej samo domačim, prijateljem in znancem, naslednjo sezono pa smo začeli s prodajo po Dolenjski in Gorenjski. Na Instagramu so se vrstile pobude “pridi še k nam” … in kmalu smo bili po vsej Sloveniji.
Stranke razveseljujemo z dostavo in mnoge med njimi imajo podobno zgodbo kot mi – alergije na citruse, ki to sploh niso. Mnogi so mislili, da ne bodo smeli nikoli več jesti mandarin, potem pa so ugotovili, da lahko uživajo v neškropljenih mandarinah z Neretve.
So pa te mandarine všeč tudi ostalim, ki sicer niso imeli nikakršnih težav s trgovinskimi, a jih prepričata pristen vonj in okus. Marsikdo pove, da tako dobrih mandarin še ni jedel. In enako velja za ostalo sadje. Mandarine so tiste, ki so na voljo skozi celotno sezono, od oktobra do januarja, ko postopno dozorevajo različne sorte. Tudi limone so na voljo tekom cele sezone. Je pa v oktobru na voljo še granatno jabolko, nekje od sredine novembra grenivke, v decembru pa dočakamo še pomaranče in klementine. Posebnost tega sadja je, da ni kemično obdelano, dozori na drevesih in je sveže pripeljano v Slovenijo.

Kaj je glavna panoga, s katero se ukvarja vaše podjetje?
Letos smo razširili ponudbo in ne dostavljamo več le sadja z Neretve, pač pa tudi druge izdelke slovenskih ponudnikov. Ti so skrbno izbrani – vse, kar ponujamo, naša družina redno uporablja. Le tisto, kar je dovolj dobro za nas, je dovolj dobro tudi za naše stranke. Sama sem zelo izbirčna pri izbiri ponudnikov, kar tisti, ki me poznajo vsaj preko družbenih omrežij, dobro vedo. In prav zato mi zaupajo. Ker vedo, da se v moje lovke ujame le najboljše. Poleg sadja z Neretve tako dostavljamo tudi moke in testenine Kmetije Malerič, gojene gobe novomeškega Fungalista (kraljevi ostrigar, šitake, resasti bradovec), ekološko zelenjavo z Ekološke kmetije Strojin in Ekološke kmetije Župnca, nesegreti med čebelarja iz Izole, izdelke iz jabolk Ekološke kmetije Kastelic (čips, krhlji, sok, kis), ter slaščice Petre, ki deluje pod imenom Peggy, pripravlja pa slaščice iz rastlinskih sestavin, ki so torej primerne tudi za vegane in alergike na mleko in jajca.

Dostava – po vsej Sloveniji – ste v Zasavju prvič? 
Sadje z Neretve po celotni Sloveniji dostavljamo že tretjo sezono, vsako leto pridemo tudi v Zasavje. Letos v zasavske kraje (Hrastnik, Trbovlje, Zagorje) dostavljamo ob ponedeljkih vsakih 14 dni. Dostave so v popoldansko-večernem času: Rimske Toplice 17.45-18.00, Hrastnik 18.15-18.30, Trbovlje 18.45-19.00, Zagorje 19.30-19.45, Litija 20.15-20.30. Naslednja dostava bo v ponedeljek, 6. novembra, in potem ponovno pridemo 20. novembra, ter tako naprej na 14 dni vse do konca decembra. V naslednjem letu pa si želimo, da se nam pridruži še kakšen pridelovalec, da bomo sezonsko sadje in zelenjavo ter posledično druge izdelke lahko dostavljali tekom celotnega leta.

Ste razmišljali, da bi svoje izdelke ponujali tudi na kateri od zasavskih tržnic?
Zaenkrat nas je premalo, da bi lahko pokrili vse tržnice, kjer bi želeli biti. Do letos sem posel vodila sama, letos se mi je pridružil še mož. Ob sobotah dopoldne smo na tržnici v domači občini Dolenjske Toplice. Smo pa odprti za ponudbe za sodelovanje in bomo veseli kakšne konkretne pobude.

Kako poteka dostava?
Postavljeno imamo spletno trgovino, ki omogoča enostavno naročilo. V spletni trgovini izberete želene izdelke in v zadnjem koraku, kjer vpišete svoje podatke, izberete še kraj prevzema. En dan pred organizirano dostavo pošljemo e-mail s podrobnimi informacijami glede dostave, med drugim točno lokacijo, kjer imamo prevzemno mesto. Na dan dostave smo v posameznem kraju le 15 minut, kar je dovolj, da se stranke zvrstijo za prevzem. Plačilo je možno z gotovino ob prevzemu, možno pa je tudi plačilo takoj ob naročilu (s kartico ali kot nakazilo na TRR). Točnih lokacij javno ne izpostavljamo, saj ne želimo, da bi prihajalo do slabe volje, če ljudje ne bi dobili tistega, kar so si zaželeli. Večinoma imamo namreč sabo le toliko, kot je bilo naročeno oziroma imamo sabo le nekaj viška sadja, ostalega pa niti ne. Smo pa za vprašanja vedno dosegljivi na [email protected].

Kaj so 4 letni časi na krožniku? Najdemo v knjigi recepte ali drugačne nasvete?
Štirje letni časi na krožniku – za vso družino je e-knjiga o sezonskem prehranjevanju. Tekom uvajanja hrane svojima otrokoma sem namreč spoznala, kako pomembno je, da se prehranjujemo sezonsko in lokalno. Znanje, ki sem ga pridobila, sem delila s svojo spletno skupnostjo na Instagramu, kasneje pa ga združila v e-knjigo. Vključila sem tudi nasvete za uvajanje hrane dojenčkom. Predstavljen je le po en recept za vsak letni čas, a sem jih dodatno prilagodila še dojenčkom v različnih starostnih obdobjih. Moja želja namreč je, da bi se starši znali razbremeniti in dojenčka vključiti v družinsko prehrano. Uvajanje hrane dojenčkom naj bi bilo sproščeno obdobje, ki ne predstavlja dodatnega stresa. Predstaviti želim, kako z enostavnimi prilagoditvami družinski obrok lahko ponudimo tudi dojenčku v različnih starostnih obdobjih. A e-knjiga vseeno ni namenjena le staršem dojenčkov. V njej bo koristne informacije našel vsak, ki doslej še ni razmišljal o tem, da bi bilo smiselno prehranjevati se sezonsko, pa tudi vsi tisti, ki stojijo pred polnimi policami v trgovini in se sprašujejo, kaj od tega je v določenem obdobju sploh sezonsko.

Zakaj e-knjiga? Je mogoče dobiti tudi tiskan izvod?
Zaenkrat je na voljo le e-knjiga, si jo pa nekateri sami natisnejo, če raje berejo tiskan izvod. Bralcem portala Naše Zasavje e-knjigo podarim, če ob nakupu nad 20 EUR pod opombe napišejo ZASAVJE.

Kaj bi še sporočili našim bralcem?
Živimo v času, ko žal ni vse, kar najdemo na trgovinskih policah, dejansko dobro za nas. Na nas je, da se sami pozanimamo, kaj jemo in od kje pride hrana, ki se znajde na naših krožnikih. Pomembno je, da se lokalno povezujemo, podpremo lokalne pridelovalce in skrbimo za to, da ima hrana čim krajšo pot od njive do krožnika. Vesela bom, če se odločite podpreti naše pridelovalce in se veselim srečanja na kateri od dostav! Več o naših storitvah najdete na www.mamihobotnica.si.

Če vas je Mami hobotnica pritegnila s svojim pozitivnim odnosom do zdrave prehrane, imate še nekaj dni časa, da si – vsaj za pokušino naročite mandarine, domači med ali okusen jabolčni sok. Kot že rečeno – v Zasavju bo že v ponedeljek, 6. novembra!