Med 26. oktobrom in 2. novembrom 2019 bo v dvajsetih slovenskih krajih potekala enajsta ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je, da namesto pretiranega krašenja grobov s svečami in plastičnim cvetjem, ki predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje, sredstva raje namenimo za nakup medicinskih pripomočkov ter za zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

 

Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, ki se je rodila v zagorski občini, je organizator projekta: »V času, ko ekološka retorika postaja popularna, se ne smemo ujeti v pasti skrajnosti. Zgolj načelna podpora ekologije ni več dovolj, na drugi strani pa tudi pretiravanje in izkoriščanje ekologije za osebne interese, našim zanamcem ne bo prineslo lepše prihodnosti. Pravi trajnostni razvoj omogoča le širša sprememba miselnosti; zmernost pri vsakodnevnem potrošništvu, izbira izdelkov z nizkim ogljičnim odtisom ter zavedanje, da smo onesnaževalci vsi – ljudje in organizacije. Obenem pa smo vsi tudi medsebojno povezani in odvisni. V enajstih letih Manj svečk za manj grobov smo v mnogih krajih uspeli spremeniti navade ljudi, ne pa tudi navad tistih, ki odločajo o tem, komu gredo sredstva za zdravstvo. V Fundaciji Svečka obžalujemo, da moramo dobrodelne organizacije po letih opozarjanja v Sloveniji še vedno in celo vse pogosteje zbirati denar za tiste, ki jih je sistem pustil na cedilu. Ob tem pa nam delo otežuje še kompleksna birokracija in nerazumna davčna zakonodaja.«

Tudi letos imate Slovenci možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS s ključno besedo SVECKA5 na 1919 prispevajo 5 € . V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se bodo lahko okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Na ta način je bilo v preteklih letih skupaj zbranih skoraj 300.000 €.

V projektu sodeluje 140 organizacij iz vse Slovenije in preko 500 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu. Akcija s stojnicami bo letos potekala v naslednjih krajih: Litija, Maribor, Murska SobotaZagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Celje, Dobrepolje, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Ivančna Gorica, Sava, Šentjur, Škofja Loka, Logatec, Šmartno pri Litiji, Vojnik, Koper in Vuzenica. Darovati pa bo mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, o čemer sproti obveščajo na spletni strani in socialnih omrežjih. Prejemnike sredstev v posameznih krajih najdete na https://manjsveck-manjgrobov.si/akcija2019/.

KAM VSE BODO ŠLA ZBRANA SREDSTVA V ZASAVJU?

V Trbovljah bodo v letošnjem letu namenili denar nakupu Specialnih torb za nudenje prve pomoči. Torbe bodo kupili vsem gasilskim društvom v Gasilski zvezi Trbovlje. V Zagorju bodo letos vsa zbrana sredstva namenili za nakup namenske opreme za reševanje ob poplavah. Črpalke, sesalniki in agregati za reševanje, ki jih bodo kupili z zbranimi sredstvi, bodo na razpolago vsem gasilskim enotam v občini Zagorje ob Savi. Hrastnik bo letos prostovolje prispevke namenil za nakup sodobnih aparatov za potrebe zdravljenja bolnih pri fizioterapiji, v Litiji, Šmartnem in na Savi pa bodo denar namenili za nakup terapevtskega kolesa MOTOMED, ki bo namenjen za rehabilitacije in terapije gibalno oviranih stanovalcev Doma Tisje, masažni terapevtski stol in ergonomske delovne stole za VDC v Litiji ter defibrilatorje v nekaterih krajevnih skupnostih.