Preteklo soboto so se  mladi plavalci plavalnega kluba Rudar Trbovlje po dolgem času odsotnosti tekmovanj udeležili  pokala Triglavko, ki ga je organiziral plavalni klub Triglav Kranj. Zbralo se je kar 350 najboljših mlajših in starejših plavalcev in plavalk, med njimi so bili tudi Taj in  Inja Zupančič, Ariana Agrež, Mojca in Špela Oberžan ter Noemi Borišek.

Vir fotografije: Plavalni klub Rudar Trbovlje

Na dosežene rezultate je nedvomno vplival »lock down« zaradi epidemije covid in nerazumevanje predpisov pri odprtju bazena v Hrastniku za registrirane plavalce. Ostali slovenski plavalci so lahko – za razliko od trboveljskih – nemoteno trenirali v bazenih; suhi treningi pač ne morejo nadomestiti izpada treningov v vodi. Dodatno oviro pa je predstavljalo tudi dejstvo, da so nastopili v velikem 50 metrskem olimpijskem bazenu, a tudi to ni ustavilo zasavskega plavalnega podmladka pri osvajanju odličij.

Taj Zupančič se je  uvrstil med najboljše v vseh štirih disciplinah: 2. mesto na 100 m delfin, 2. mesto na 200 m mešano, 5. mesto na 50 m delfin in 9. mesto na 50 m prosto.

Še uspešnejša v osvajanju medalj je bila Ariana Agrež, ki je osvojila zlato na 100 m prosto in 200 m mešano, bila druga na 50 m delfin, na 100 m prsno pa je prehitro štartala in bila zato žal diskvalificirana.

Odlična je bila tudi Mojca Oberžan, ki  je  osvojila srebro na 100 m delfin, bron na 200 m mešano, ter nehvaležno četrto mesto na 50 m delfin.

Noemi, Špela in Inja, najmlajše plavalke trboveljskega plavalnega kluba Rudar Trbovlje, pa so se v mlajšem letniku uvrščale med osem najboljših z novimi osebnimi rekordi, ki so seveda največja spodbuda za nadaljnje delo.

Ljubljanski plavalni klub Riba pa je v nedeljo organiziral tekmovanje malce drugače. V tivolskem bazenu je bilo tekmovanje  namenjeno tekmovalcem vseh starostnih kategorij – od najmlajših (letnik 2014) pa vse tja do veteranov (najstarejši udeleženec je štel že precej preko 80 let). Od drugih tekmovanj  se je razlikovalo še po dveh posebnostih – to tekmovanje je edino uradno plavalno tekmovanje na 25 metrski razdalji, druga posebnost pa je disciplina 25m apnea oz. hitrostno plavanje na dah pod vodo. Na ostalih  uradnih tekmovanjih je dovoljeno plavanje pod vodo zgolj uradnih 15 metrov, pripomore pa k precej hitrejšem plavanju v začetku. Apnea je bila za naše mlade plavalce samo zanimivost, saj so bili za tovrstno  tekmovanje še premladi. A vseeno, »trio« plavalcev, Taj Zupančič, Inja Zupančič in Noemi Borišek  se je odlično spopadel z močno konkurenco na specifični tekmi, kjer imajo višji plavalci nedvomno veliko prednost.

Vir fotografije: Plavalni klub Rudar Trbovlje

Taj in Noemi sta nastopila v vseh štirih tehnikah: prsno, hrbtno, delfin in prosto, Inja pa je nastopila v prsnem in prostem slogu. Skupno se se kar osemkrat uvrstili v finalne nastope.

Taj je v konkurenci precej višjih dečkov osvojil drugo mesto v delfinu, ter bil 3 x na nehvaležnem četrtem mestu na 25 m hrbtno, prosto in delfin.  Noemi se je v finalu uvrstila na 4. mesto v prostem slogu, na 5. mesto v hrbtnem in na šesto v delfinovem slogu. Inja pa je priplavala na 4. mesto v prsnem, v prostem slogu pa obtičala na pragu vstopa v finale. Medtem, ko je Taj že renomiran plavalec, pa sta Noemi in Inja prikazali velik napredek in zato lahko verjamemo, da bomo v prihodnosti še videli njuni imeni v vrhu najmlajših slovenskih plavalcev.