Na glavni cesti Trbovlje- Zagorje nadaljujejo z odstranjevanjem kamenja

vir: 24ur.com

Na glavni cesti Trbovlje-Zagorje, kjer je v soboto popoldne zgrmelo od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov skal, zemlje in dreves ter zasulo okoli 70 metrov ceste, bo danes pristojni koncesionar nadaljeval odstranjevanje kamenja. Ker je kamenja ogromno na Direkciji RS za infrastrukturo ocenjujejo, da bo zaradi ogromne količine materiala prevoznost ceste Trbovlje-Zagorje mogoče vzpostaviti najhitreje v tednu dni. 

Zaradi dogodka je cesta Zagorje-Trbovlje zaprta med odcepom za Podkum in bencinskim servisom. Obvoz je urejen po regionalni cesti Zagorje ob Savi-Bevško.

Kot so sporočili z direkcije, je najprej del ceste že v četrtek zasulo od 250 do 300 kubičnih metrov kamna, peska in zemlje, pri čemer ni bil poškodovan nihče. Ker je zaradi razpok na terenu obstajala velika verjetnost, da bo sledil večji podor, so se pristojni odločili, da bo cesta zaprta do ponedeljka. Kot je Gabričeva danes povedala, bodo po odstranitvi vsega kamenja videli, koliko je omenjena cesta uničena. “Upam, da ni preveč in da jo bo možno hitro urediti,” je dodala.

O gmotni škodi je po njenih besedah za zdaj težko govoriti, škoda pa je nastala predvsem na samem cestišču. Koliko bo znašal strošek intervencije, pa bo odvisno od porabljenih ur za odstranjevanje nasutega materiala. Treba bo določiti še ukrepe za urejanje brežine, je še dejala Gabričeva.

VČERAJ ZJUTRAJ SE JE VEČJA KOLIČINA KAMENJA VSULA TUDI NA CESTO MED TRBOVLJAMI IN HRASTNIKOM

V nedeljo zjutraj se je večja količina kamenja vsula tudi na cesto med Trbovljami in Hrastnikom. Delavci podjetja CGP Kisovec so kamenje že odstranili, je zapisano na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje. V soboto okoli 18.30 pa je nato na zaprtem območju ceste dejansko prišlo do večjega podora, v katerem je od 10.000 do 15.000 kubičnih metrov materiala zasulo 70 metrov ceste. Plast nanosa sega tri metre v višino.

Po napovedih direkcije bodo ta teden izdelali tudi inženirsko poročilo, ki bo podlaga za nadaljnje ukrepanje oziroma sanacijo posledic podora in mesta podora. Ocenili so tudi, da bo v roku enega tedna do desetih dni možno vzpostaviti prevoznost, sama sanacija območja pa bo trajala dlje. V tem trenutku še niti ni znano, kaj vse bo sanacija območja obsegala, saj je to možno opredeliti potem, ko bodo izvedeni interventni ukrepi in brežina očiščena vseh labilnih skal, še navajajo na direkciji.