Na hrastniški občini razmišljajo o ustanovitvi stanovanjske zadruge

Na Občini Hrastnik razmišljajo, da bi skupaj s Stanovanjskim skladom RS ustanovili stanovanjsko zadrugo. Kot je dejal župan Marko Funkl, je republiški sklad za projekt zainteresiran, pogovore o zadrugi pa bodo nadaljevali predvidoma septembra. Idejo bi po njegovih besedah lahko uresničili že naslednje leto.

 

Razlika med nakupom stanovanja na trgu in preko zadruge je v tem, da na trgu pravna oseba zgradi kompleks stanovanj in jih nato proda. A če v investiciji ne vidi dobička, se zanjo ne odloči, je še povedal Funkl in dodal, da želi občina z ustanovitvijo stanovanjske zadruge znižati strošek nakupa za vse, ki si želijo lastniško stanovanje.

V Hrastniku je po podatkih za leto 2015 skupaj 4208 stanovanj, od tega 2272 v večstanovanjskih zgradbah. Med temi je le 1020 lastniških stanovanj, preostala so najemniška.

Prav zdaj v hrastniški občini intenzivno tečejo priprave na gradnjo šestih stanovanjskih objektov z najmanj 144 stanovanjskimi enotami na območju Resnice, kjer je Rudnik Trbovlje-Hrastnik v preteklosti izvajal rudarska dela. V prvi fazi naj bi zgradili dve enoti s po 24 stanovanji.