Foto: Plavalni klub Rudar Trbovlje

Minuli vikend je v Kranju potekal že 38. Špelin in Vesnin memorial, v spomin na tragično preminuli, odlični plavalki kranjskega Triglava. Špele Rebolj se poznavalci plavanja spominjajo po letalski nesreči na Korziki, Vesna Praprotnik pa je predčasno sklenila svojo športno in življenjsko pot v avtomobilski nesreči.

Organizatorji memoriala so se zato odločili izvesti tudi dve memorialni disciplini kot spomin na njune izjemne dosežke – plavanje na 800 m prosto in 100 m delfin.

Memoriala se je udeležilo kar 320 plavalcev iz štirih držav. Mitinga, ki je služil kot pripravljalni test in vpogled na opravljeno delo,  se je udeležila 10-članska ekipa trboveljskih  plavalcev, ki so se po bolj ali manj uspešnih treningih spoprijeli s težavami, ki jih prinese moten trenažni proces zaradi Covid ukrepov. Še posebno zadovoljstvo pa je bilo v Rudarjevem taboru, saj se je tekmovanja poleg  mlajših plavalcev  udeležil tudi starejši in prekaljen plavalec Tilen Šintler.

Plavalci so se dostojno borili s konkurenco, ter se uvrščali med najboljše v svojih kategorijah. Navkljub dejstvu, da so bili vsi naši plavalci mlajši od nastopajočih, saj so bile razpisane kategorije le za člane, mladince in kadete, so se mnogi uvrščali v »C« finala, a realno v konkurenci 3-4 leta starejših niso mogli priplavati do medalj. Tilnu Šintlerju  in Taju Zupančiču se je priključila tudi skupina plavalk z najstarejšima, Brino Rozina in Saro Isaković, katerima so se pridružile mlajše, a nič manj uspešnejše plavalke  Ariana Agrež, Mojca Oberžan, Teja in Pia Zore, Inja Zupančič  ter Noemi Borišek, ki so pridobivale dragocene izkušnje na tako velikem tekmovanju.

Tilen Šintler je poskrbel za  odlično  uvrstitev, saj se je na 100 m prsno v absolutni konkurenci  uvrstil v popoldanski finale in osvojil  3. mesto.

Fenomenalno  je z nastopom v finalu na 400 m mešano osvojil 2. mesto pri kadetih  tudi Taj Zupančič, ki je prebil magično mejo 5 minut in se na ta način prebil med najboljše Rudarjeve plavalce vseh časov. Povedati pa je potrebno, da je bil zaradi nastopa na 400 m mešano primoran odpovedati finale na 200 m delfin.

Tudi dekleta so prikazala odlične  nastope, saj so vse popravljale svoje osebne rekorde, ki bodo še kako pomembni  pri uvodnih nastopih na državnih prvenstvih. Največji napredek je uspel Ariani Agrež, ki se je enakovredno kosala s starejšimi plavalkami in se v vseh štirih nastopih prebila na lestvicah kadetinj  med najboljše.  Pri mlajših deklicah pa je izstopala Pia Zore, ki se v letniku 2011 redno uvršča med najboljše, dobro pa so se odrezale tudi Špela Oberžan, Noemi Borišek in Inja Zupančič.

Plavalce trboveljskega Rudarja čaka prihodnjem mesecu zelo naporen čas z 10 treningi na teden, saj si tekmovanja sledijo kot po tekočem traku, že v decembru pa – spet v Kranju – tudi Državno prvenstvo za kadete, mladince in člane.