Furs bo danes še preostalim zavezancem po pošti na dom poslala informativne izračune dohodnine za leto 2018. Prvi paket izračunov je približno 950.000 zavezancev prejelo v prvih dneh aprila in tisti, ki so lani med letom državi plačali preveč dohodnine, so medtem tudi že prejeli vrnjeno. Zavezancem, ki so informativni izračun dohodnine prejeli v prvem svežnju, je finančna uprava preveč plačano dohodnino že v sredo vrnila na bančne račune. Istega dne se je iztekel tudi rok za poravnavo obveznosti do države tistim, ki so morali dohodnino doplačati.

 

Povprečni znesek vračila je bil 258 evrov, povprečni znesek doplačila pa 150 evrov. V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo vsi preostali.

Informativne izračune bodo izdali rezidentom Slovenije, ki so zavezanci za vložitev dohodninskih napovedi in so torej imeli v preteklem letu kakršenkoli dohodek, ki se všteva v letno odmero dohodnine, ne glede na znesek. To je okoli 1,5 milijona ljudi. Izračuna pa ne pošljejo tistim zavezancem, za katere finančna uprava od izplačevalcev dohodkov ne prejme podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer v času od 15. junija do 1. avgusta. Obrazec napovedi je dostopen na vseh finančnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Fursa.