Na Zimskem Jamatlonu v Zasavju domače in tuje ekipe

Zimski jamatlon 2018 je bil deseti, jubilejni Jamatlon zapovrstjo. Udeležilo se ga je kar 74 ekip. Na 5,5 kilometra dolgo preizkušnjo po rudniških rovih med Trbovljami in Hrastnikom so se podali tudi ljubitelji adrenalina iz tujine – Slovencem so se na adrenalinski preizkušnji pod zasavsko zemljo pridružili še Hrvati, Slovaki, Španci in Turki. Jamatlon je del ohranjanja rudarske dediščine, priredi pa se dvakrat letno – julija v okviru rudarskega praznika, decembra pa ob godu zavetnice rudarjev svete Barbare.

Po prevzemu startnih številk in rudarskem »Srečno!«, jih je avtobus odpeljal na začetek proge, na Ajnzer v Trbovlje. V jami so se srečali s pravimi knapi, ki so jih usmerjali na poti in skrbeli za varnost, premagovali so ovire, doživeli pa so tudi pravi jamatlonski krst – z lato po tazadnji – ki jim ga je pripravil rudniški škrat Perkmandeljc. Petkilometrsko progo so zaključili spet v Hrastniku in luč sveta ugledali po zadnjem, po njihovih besedah najnapornejšem, vzponu po Barbara vpadniku. Po jamski preizkušnji so se tekmovalci lahko stuširali v rudniški kopalnici – vašhavi, po upravni zgradbi RTH pa je prijetno zadišalo po knapovskem golažu, ki so si ga jamatlonci privoščili za malico. Koncert knapovskih pesmi je pripravil Rudarski pevski zbor Loški glas, temu pa je sledila podelitev nagrad.

Jamatlonci si nagrado prislužijo na več načinov. Prvi je met bata škornja v kulmkišto. Jamatlonci se pomerijo v inovativni igri, v kateri morajo rikverc, čez glavo, vreči rudarski škorenj več metrov daleč in z njim zadeti kulmkišto. V tej še-ne-olimpijski disciplini so bile nagrajene Biljana Zgonjanin, Tina Butkovec in Aleksandra Beljak. Jamatlon ni tekmovanje, zato organizator ni meril najboljšega časa, nagradil pa je ekipo, ki se je s svojim časom približala najboljšemu. To je bila ekipa Jamski trdoživci.

Na Jamatlonu so vsakič podeljeni tudi izvirni nazivi. Tokrat je bila odločitev naslednja: Pik as (najbolj izkušen udeleženec) je postal Martin Hanžič iz ekipe Trbouskih 152, rojen leta 1944. Domfrca (najbolj izkušena udeleženka) je hrastniška poslanka Vojka Šergan. Lerhajerka (najmanj izkušena udeleženka) je postala najmlajša udeleženka Timea Orter, rojena leta 2004. Naziv Krajcnga (udeleženec iz najbolj oddaljenega kraja) si je prislužil Jorge Martin Barreno Pérez, ki se je na Jamatlon pripeljal iz 2130 kilometrov oddaljenega Madrida. Jamska kura (najbolj simpatična udeleženka) je postala Tina Butkovec iz ekipe #TopMišunga, Luftrajder (najbolj simpatičen udeleženec) pa Uroš Češnjevar iz ekipe Trboveljski poklicni gasilci. Najbolj izviren naslov je po mnenju organizatorjev izbrala ekipa 3. štuk desno, ki so jo sestavljale Katja Resnik, Vanja Pavasović in Barbara Pirnat. Nagrajeni so bili z izvirnim nazivom Ohter prtija. Za najbolj srčno ekipo je bila izbrana ekipa Wehop v sestavi Martina Keršič Dolinšek, Katja Vidic in Alenka Fabjančič. Pripadel jima je naziv Herc šafla. Dritl kumarati ali najbolj tovariška ekipa je postala ekipa Moljkeci, katere člani so bili Urban, Ana Nuša, Jernej, Aljaž in Žiga Moljk. Hoznšajzerko ali najbolj prestrašeno udeleženko je izbral Perkmandeljc, priznanje je prejela Nuša Vozelj iz ekipe Razigrane cicke.

Na jubilejnem, desetem jamatlonu so se organizatorji odločili nagrade podeliti še častnim jamatlonkam Sabini Potrbin, Barbari Deželak in Mojci Prelogar, ki so se udeležile še vsakega Jamatlona do sedaj. Priznanje so dobili še špiruc Miran Jerič, častna špirovka Alenka Bratušek, knapovski špiruc Anton Lisec, jamatlonca, da te kap, Jani Zore in Miro Drobne, vsa leta Jamatlona zvesta prostovoljca, častna špirovka in še kaj Katja Kastelic, ki s svojim delom skrbi, da spletna stran deluje, kot mora, družina Markovič za pomoč pri organizaciji in najboljši Perkmandeljc »za zmeri« Marjan Frelih.

Nagrade so pomagali podeliti Zasavc leta 2017 Dušan Kastelic, župan občine Hrastnik Miran Jerič, direktor RTH dr. Jani Žlak in ravnateljica STPŠ Trbovlje Marjetka Bizjak. Zimski jamatlon je vsem udeležencem na obraz narisal široke nasmeške, ki jih je s svojimi šalami še povečal tudi Perkmandeljc, ki je povedal nekaj krepkih na račun jamatlona, Zasavcev in še česa.

Zimski jamatlon 2018 so podprli: RTH d.o.o., Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje ob Savi, NLB, Thermana Laško, Imunosal, Petrol, Bartec varnost, Gostilna Pr’ Čop, Dewesoft, Lekarna Pušnik, JE&GR, Zasavska ljudska univerza, Steklarna Hrastnik, Studio moderna, Trgovina Montekukuli, Žito, Pekarna Trbovlje, Telekom Slovenije, Hillman instalacije, Nomago in STPŠ Trbovlje. Letošnji Zimski jamatlon bo potekal pod častnim pokroviteljstvom ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek.