Volilni molk je v svetu prava redkost. Bolj spominja na stare železne čase, kot na sodobnost. V volilnem molku je strogo prepovedano omenjati kandidate in stranke. Nespoštovanje pomeni, da vas lahko celo kaznujejo.

Volilni molk je zakonsko določeno obdobje pred in med volitvami, ko je prepovedano pozivati volivce, da naj volijo za določeno stranko oz. izvajati volilno kampanjo. Namen je posamezniku zagotoviti čas za nemoten razmislek o volilnih preferencah. Slovenija je med letoma 1988 in 2016 poznala eno najstrožjih ureditev volilnega molka, kjer je bilo na dan pred glasovanjem in na dan glasovanja prepovedano vsako omenjanje kandidata, pri katerem bi o kandidatu govorili z naklonjenostjo ali kritično. Prepoved plačane propagande in oglaševanja poznajo v Franciji in nekaterih vzhodno-evropskih demokracijah. V večini evropskih držav je propaganda tudi na dan glasovanja neomejena. (vir wikipedija)

vir: Pixabay

Zanimivo pri vsem tem je, da ni volilnega molka vse tri dni predčasnega glasovanja, katerega bi se teoretično lahko udeležili prav vsi volivci. Nato bi bila skoraj dva dneva molka, na koncu pa bi prešteli glasove. V čem je potem smisel volilnega molka.

Je pa zanimivo malo povprašati starejše ljudi ali pobrskati po spletu o tem, kako se je volilni molk spoštoval v starem totalitarnem sistemu in kdo ga je moral najbolj upoštevati ter komu ga ni bilo potrebno. Dobiš kar zanimive odgovore, ki ti dajo misliti, če je danes v samostojni, demokratični in sodobni Sloveniji še potreben tako restriktiven zakon, ki prepoveduje vsakršno govorjenje o kandidatih in strankah!

Ta zakon praktično pomeni, da če boste morda v družinskem krogu ali krogu prijateljev »po pomoti«, morda iz navade o ravnokar končanem direndaju v kompanji, spregovorili o čemerkoli v zvezi s kandidati ali strankami, vas lahko ali celo morajo prijaviti, ker ste kršili volilni molk. Po naših zakonih pa je kriv celo tisti, ki vas je slišal in vas ni naznanil organom pregona. In ker se niste pravočasno ugriznili v jezik, vas lahko to stane tam okrog 300 evrov, ali celo več.

Za zaključek povzemimo: Skregano z vso pametjo in zdravim razumom!

Iz uredništva Naše Zasavje vam želimo lep ter tih in razmišljujoč vikend. Nikakor pa ne pozabite v nedeljo na svoje pravice in dolžnosti, pred vsem kar se tiče usode našega malega raja pod Alpami.