V Sloveniji je vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti doživela eno od oblik nasilja. V svetu je več kot tretjina žensk v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom starosti. Mednarodni dan boja proti nasilju nad dekleti in ženskami poteka pod geslom Pobarvajmo svet v oranžno, ki je barva kampanje ZN proti temu nasilju. Z njim bodo začeli akcijske dneve, ki bodo potekali do 10. decembra. Nasilje nad ženskami in dekleti je sramota vseh naših družb, opozarja generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

S podnaslovom Prisluhni tudi meni želijo pozornost nameniti sporočilom deklic in žensk, ki so preživele nasilje, ki se vsak dan borijo za pravice žensk in so dejavne v prizadevanjih za izkoreninjenje nasilja – številne daleč od pozornosti medijev, so zapisali v Združenih narodih.“Slišati moramo njihov glas in zgodbe,” so pozvali.

V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo približno 200 na leto.

ZAVEDANJE O POSLEDICAH NASILJA NAD ŽENSKAMI SLABO

Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami slabo, napačne predstave so še vedno globoko zakoreninjene. Družba še vedno porazdeli odgovornost za nasilje med storilca in žrtev. Veliko otrok in mladih meni, da fant, ki udari dekle, tako samo izkazuje, da mu je všeč. Veliko ljudi ocenjuje, da je ženska sama kriva, če doživi posilstvo, in da je spolno nadlegovanje na delovnem mestu samo izmišljotina žensk brez smisla za humor, opozarjajo na ministrstvu.

10. decembra, od Svetovnem dnevu človekovih pravic, se zaključuje 16 dni akcij boja proti nasilju nad ženskami, v okviru katerih tudi letos poteka kampanja Združenih narodov »Obarvajmo svet oranžno: zberimo sredstva za odpravo nasilja nad ženskami in dekleti«. Vir: mddsz.gov.si

Tehnološki razvoj je po njihovih besedah s sabo prinesel novo vrsto nasilja – nasilje na spletu. Svarijo, da je tudi tukaj vrsta napačnih predstav – od tega, da takšno nasilje nima posledic in da je vse skupaj samo zabava, do tega, da lahko slepo zaupamo, da je oseba na drugi strani ekrana res to, za kar se izdaja.

“Pokažimo storilcem, da njihovega vedenja ne podpiramo,” je pozvala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Kljub desetletjem ozaveščanja je zavedanje o razširjenosti in posledicah nasilja nad ženskami po opozorilu ministrstva slabo, napačne predstave pa so še vedno globoko zakoreninjene.

TUDI MEDIJI SO LAHKO POMEMBNI ZAVEZNIKI V BOJU PROTI NASILJEM NAD ŽENSKAMI

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja in Društvo novinarjev Slovenije pozivata novinarke in novinarje, naj se pri poročanju o nasilju nad ženskami izogibajo mitom in stereotipom. Novinarkam in novinarjem pri poročanju o nasilju v družini in nad ženskami odsvetovali razkrivanje identitete vpletenih, če to ni v javnem interesu. Pri razkrivanju podatkov in podrobnosti pa naj bodo obzirni, so pozvali.

V projektu družbenega ozaveščanja o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet, katerega nosilca sta ministrstvo in fakulteta za družbene vede v Ljubljani, navajajo, da je spletno nasilje doživela že vsaka četrta najstnica v Evropi, v Sloveniji pa je eno od oblik spletnega nadlegovanja doživelo dve tretjini srednješolk. V ponedeljek bodo preko Facebook strani Enakost spolov delili video animacijo z dejstvi o spletnem nasilju, in najširšemu krogu uporabnic in uporabnikov družbenih omrežij sporočili, da lahko spletno nasilje nad ženskami in dekleti ustavimo zgolj skupaj.

ZN so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan leta 1960 je dal dominikanski diktator Rafael Trujillo na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

Če ste sami žrtev nasilja v družini, si poiščite pomoč še danes! Nasilje takoj prijavite na SOS TELEFON 080 11 55 ali se obrnite na katero izmed varnih hiš.  Žrtev ni nikoli odgovorna za nasilje!

V oranžno so se letos odele tudi mnoge stavbe in kulturne znamenitosti pri nas in po celem svetu.

vir: STA