Društvo Heraldica Slovenica vas vljudno vabi na tradicionalno proslavo ob dnevu zastave, ki bo v Geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah v nedeljo, 8. aprila, ob 14. uri.

Že dvajseta prireditev v čast slovenske zastave na Geoss-u

V počastitev stopetdesete obletnice prvega izobešanja slovenske zastave smo sedmega aprila 1998 z vsemi vojaškimi častmi priredili svečanost v geometričnem središču GEOSS v Spodnji Slivni pri Vačah. Od tedaj naprej tam vsako leto organiziramo slovesnost prvo nedeljo po sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Slavnostni program

Že tradicionalno si boste lahko ogledali mimohod zastav in praporov ob spremstvu Konjeniškega kluba Jesenje – GEOSS, dijakov Gimnazija Litija, Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale, Veteranskih organizacij vojne za Slovenijo in zastavonoš slovenskih občin.

Dvig slovenske zastave bo opravila Častna enota Garde Slovenske vojske.

Nagovor bodo imeli Anka Kolenc; predstavnica Društva Geoss, Franci Rokavec; litijski župan in Aleksander Hribovšek; predsednik Heraldica Slovenica.

Govornik bo Marko Pogačnik, ki je avtor slovenskega grba, slavnostni govornik pa bo Aleš Hojs, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

Za kulturni del programa bodo poskrbeli Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske, Mešani pevski zbor Jevnica in pesnik Tone Kuntner.

Zastavonoše in praporščaki se bodo zbrali pri Gostišču Vrabec že ob 13. uri, tako, da bo kaj videti že uro pred samo prireditvijo.

Napovedano je lepo vreme in s tem lep razgled na Slovenijo iz samega središča naše domovine. Dan, kot nalašč za nedeljski izlet v Srce Slovenije na Geoss.

Kako in kdaj izobešamo zastavo?

Vse o tem in še mnogo več, kar bi moral vedeti vsak Slovenec, najdete na tej povezavi IZOBESI-ZASTAVO.SI