Pomlad je tu in z njo tudi vsakoletne težave zaradi nabiranja čemaža, ki je zelo priljubljen za dvig imunske odpornosti in za razstrupljanje; TODA POZOR, BODITE PREVIDNI! Ta teden je že bilo nekaj zastrupitev in bil je tudi smrtni primer zaradi nevednosti.

Pristojni in strokovnjaki toksikologije in farmakologije pogosto opozarjajo na veliko nevarnost nabiranja čemaža, če ga dobro ne poznamo. Zelo verjetno je, da bomo zamenjali čemaž z jesenskim podleskom, ki ima zelo podobne liste, vendar niti pod razno ni primeren za uživanje, ker je zelo toksičen oziroma strupen.

Čemaž se razlikuje od ostalih podobnih rastlin zagotovo PO VONJU, SAJ MOČNO DIŠI PO ČESNU!

Čemaž in jesenski podlesek. foto: UKC Ljubljana

Zelo podobne podolgovate liste imajo tako priljubljen čemaž, kot jesenski podlesek, čmerika in šmarnica. Zelo hitro lahko pride do usodne zamenjave.

Usodno je lahko že od 10 do 50 gramov jesenskega podleska, za katerega protistrupa ni

Zato je zdravljenje težko in tudi precej odvisno od telesnega zdravja in starosti pacienta. Najbolj na udaru so starejši ljudje in bolniki z okvaro jeter.

Listi, ki jih morate znati razlikovati: 1. Čemaž, 2. Bela čmerika, 3. Šmarnica, 4. Jesenski podlesek.

Kako poteka zastrupitev? Najprej mravljinci na jeziku, potem na roke, noge…

  • Faza: od 2 do 12 ur po zastrupitvi ljudem postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava;
  • Druga faza: od 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč;
  • Tretja faza: pri pacientih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve – po dveh do treh tednih izpadejo še lasje.

Ne čakajte niti sekunde! Gre za življenje!

Skratka, če sumite, da ste se zastrupili, takoj k zdravniku, kar v urgentno ambulanto! S seboj vzemite ostanek rastline, ki ste jo zaužili, da vam bodo lažje hitro pomagali!