Majhna, a pravljično lepa vas Velika Štanga, z okoliškimi vasicami Račica, Koške Poljane, Mala Štanga, Štangarske Poljane, Dragovšek, Gozd Reka in drugimi, je ne le več kot lepa za obisk in sprostitev, ampak se pri pridnih in družbeno odgovornih krajanih dogaja zelo veliko, od kmečkih opravil, domače proizvodnje hrane, mnogih obrti, do turizma, kulture in športa.

Zelo aktivno pa je tudi Kulturno športno društvo Velika Štanga, ki združuje različne panoge športa in prostočasnih aktivnosti. Njihov skupni ponos je Športni park Komun, ki so ga pridni vaščani s pomočjo dobrih ljudi umestili za farno cerkvijo Svetega Antona v zavetju gozda in travnikov. Glavni aktivnosti, ki se odvijata v parku sta nogomet in balinanje. In prav o slednjemu, nam je sporočilo za javnost s prošnjo za objavo poslal predsednik društva, gospod Marjan Lukančič in ga v celoti z velik veseljem tudi objavljamo.

Takole pravi predsednik KŠD Velika Štanga v imenu celotnega društva o BALINANJU

»V lanskem in letošnjem letu smo člani KŠD Velika Štanga igrali oziroma balinali v OBRL, kjer je nastopilo 8 ekip (dve domači, tri iz Litije, ena iz Jevnice in dve ekipi iz Golišč). Po koncu sezone 2016/2017 je prvo mesto osvojila ekipa športnega društva Golišče, sledi KŠD Velika Štanga I., Jevnica, Predilec I., KŠD Velika Štanga II., MDI, Predilec II. in DU Sloga. Tako kot vsako leto, smo tudi letos člani KŠD Velika Štanga organizirali zaključni turnir lige OBRL, kjer so sodelovale vse ekipe. V finalu sta se pomerili ekipi Jevnice in MDI, katera je tudi osvojila prvo mesto. Sledi ji Jevnica, Štanga I., Golišče, Predilec II., Sloga, Predilec I. in Štanga II.. Pokal za naj bližalca je pripadel Ani Obolnar iz ŠD Golišče. In tako smo ob vedrem vzdušju pripeljali litijsko tekmovanje 2016/2017 do konca. Jesenski del tekmovanja 2017/2018 bi pričeli konec avgusta oziroma v začetku septembra. In ker vemo, da je v naši in sosednji občini ljubiteljev balinanja veliko, vabimo vse, da se nam pridružite h katerikoli ekipi v občini Litija oziroma Šmartno pri Litiji.«

In dodaja še o NOGOMETU

»Tudi ekipa nogometašev je igrala mali nogomet na travi in sicer v OLMN. V sezoni 2016/2017 so nogometaši Velike Štange med 11 ekipami osvojili odlično peto mesto, za kar jim izrekamo vse čestitke, hkrati pa jim člani društva želimo v prihajajoči sezoni 2017/2018 še boljših uspehov in rezultatov. Na koncu tekmovanja OLMN lige je vodstvo le-te KŠD Veliki Štangi dodelilo izvedbo zaključnega turnirja obeh lig ter veteranov. Vendar se je na veliko presenečenje organizatorjev na sam turnir prijavilo zgolj 9 ekip (od vseh 30). Omenjeno je za naslednje leto skrb vzbujajoče. O tem naj razmisli predvsem vodstvo OLMN lige, kajti v nasprotnem primeru bo zaključni turnir končal na smetišču zgodovine, za kar bi bila, predvsem za ljubitelje nogometa, izredno velika škoda. Prav tako je izredno žalostno dejstvo, da si vodja OLMN lige enkrat letno ne vzame niti toliko časa, da bi prišel na zaključni turnir podelit pokale, kar je pravzaprav tudi njegova obveznost in dolžnost. Na koncu vse čestitke zmagovalcu zaključnega turnirja OLMN lige – ŠD Sava, kakor tudi vsem nastopajočim ekipam turnirja. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri organizaciji in izvedbi turnirja, še posebna zahvala pa gre Jug Mateju ter nogometašem KŠD Velika Štanga.«

Iz uredništva Naše Zasavje pa ob tem dodajamo le še vljudno povabilo v Veliko Štango. To pa iz preprostega razloga – zato ker nam je na prvem mestu informiranje in promocija Zasavja ter bližnje okolice in ker smo že bili v Veliki Štangi…vzemite si čas za lep nedeljski izlet.