Vlada se je po sobotnem posvetu s predstavniki zdravstva in gospodarstva včeraj sestala v ožji ekipi in se odločala o sproščanju nekaterih ukrepov, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covid-19.

 

Sprejeli so odloke, ki v času od 15.12.2020  do vključno 23.12.2020 v Sloveniji v omejenem obsegu:

  • vzpostavljajo nazaj javni potniški promet;
  • odpirajo frizerske salone;
  • odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice.

V statističnih regijah, kjer je po ocenah vlade epidemiološka slika dovolj dobra pa se  omejenem obsegu odpirajo trgovine z obleko, obutvijo, športno opremo ter avtosaloni. To so Osrednja Slovenija, Goriška, Obalno kraška in Gorenjska regija.

V teh regijah se za uporabnike aplikacije #ostanizdrav  do vključno 23.12.2020  (in če vmes v njih ne bo poslabšanja epidemiološke situacije) odpravlja tudi omejitev gibanja na občino. Vlada dnevno spremlja obremenjenost zdravstvenega sistema zaradi Covid19 ter 7 dnevno povprečje okužb po statističnih regijah, zaradi česar lahko v skladu z načrtom sproščanja oziroma zaostrovanja ukrepov v naslednjih dneh po posamičnih regijah prihaja do sprememb v obe smeri.

 

Kaj pa Zasavje?

Ker smo po podatkih epidemiološke slike trenutno na 5. mestu, oblek, obutve, športne opreme in avtomobilov zaenkrat še ne bomo kupovali, prav tako še vedno velja omejitev gibanja na občino.

 

Vlada bo na seji V četrtek  bo imela Vlada RS novo sejo, kjer bodo obravnavali najnovejše epidemiološke podatke in v skladu s splošnimi smernicami EU bodo določili režim omejitev v času Božiča in novoletnih praznikov.