Vremenoslovci Zasavju še najmanj do četrtka obljubljajo nizke temperature, ki tudi čez dan ne bodo veliko več kot 0° Celzija. Za vse tiste, ki se v naslednjih dneh ne boste mogli na toplem skriti pred temi nizkimi temperaturami, smo vam pripravili nekaj nasvetov, kako se najbolj učinkovito zaščititi pred mrazom, ki najbolj prizadene ravno tiste dele telesa, ki sicer ostanejo nepokriti.

Kako telo zaščititi pred mrazom?

Mnogi naredijo pozimi napako, da pod bundo oziroma jakno oblečejo še eno debelo oblačilo, saj naj bi to nudilo dovolj toplotne zaščite telesu. Toda takšno mišljenje je napačno, saj se bodo pred mrazom bolje zaščitili, če bodo oblekli več plasti oblačil. Dva ali trije tanki puloverji namreč zaradi boljše izolacije nudijo več toplote. Drugače kot v primeru kape pa je bolje obleči jakno ali bundo iz umetnih vlaken namesto volne, saj nas ta bolje ščitijo pred snegom. Od znotraj pa najbolje greje puh. In ker se ljudje tudi ob tako nizkih temperaturah potijo, je dobro, da si pod srajco oblečejo spodnjo majico iz bombaža ali pa danes moderno aktivno perilo, ki vpija pot in preprečuje prehlad.

Kako glavo in obraz zaščititi pred mrazom?

Ker ljudje preko glave oddajajo več kot tretjino svoje telesne temperature, je v tem mrazu še posebej pomembno, da nosijo kapo. Najbolje greje kapa iz volne, ki je znotraj podložena s flisom, da ne povzroča srbenja. Če ima kapa morda dodatno zaščito za ušesa, je še toliko bolje. Čez usta in nos je dobro nadeti šal, ki bo sluznicam nudil ustrezno toploto in vlažnost, s čimer se dodatno poveča zaščita pred okužbami. Poleg tega vsakič, ko se gre iz hiše, je nujno zaščiti ustnice z zaščitnimi kremami ali vazelini in kožo s kremo, ki je bogata z maščobo in po možnosti ne vsebuje alkohola.

Kako noge zaščititi pred mrazom?

Obuti je potrebno čevlje z debelim podplatom, ki pa ne smejo biti pretesni, kajti zrak med nogo in čevljem deluje kot toplotni izolator. Če se noge močno potijo, se obuje čevlje ali škornje, katerih notranjost se lahko vzame ven in posuši. Pomagajo pa tudi večplastni vložki, ki grejejo stopala in preprečujejo potenje.

Nogavice naj bodo iz umetnih vlaken namesto iz bombaža, saj so te bolj tople in ne zadržujejo pota v sebi. Po napornem dnevu si je zvečer priporočljivo privoščiti nožno kopel s cimetovim oljem, ki ni zgolj sproščujoča in sprostila, temveč bo poleg tega tudi poživila prekrvavitev v nogah, zato se bodo noge zagrele in ne bo zeblo, ko se gre spat, poleg tega pa bodo že pripravljene za naslednji dan, ko bodo spet obremenjene. Poleg tega se tako vzdržuje noge v dobri kondiciji.

Poleg mraza pa so v teh dneh druga največja nevarnost parkeljni, ki pa jih mraz popolnoma nič ne moti, pred vsem zaradi tega, ker so dobro oblečeni, ker popijejo kaj »učinkovitega« proti mrazu in pa pred vsem, ker dobro »migajo« na mrazu, kar pa je priporočljivo tudi za ljudi, kajti najslabše je, če ste na mrazu pri miru.