Ob cesti Trbovlje-Zagorje priprava vrtin za sobotno miniranje

Ob glavni cesti Trbovlje-Zagorje trenutno poteka priprava vrtin za sobotno miniranje. Namen je odstraniti del brežine, ki je še nestabilen in se z njega še vedno kruši material, je danes sporočila Ljiljana Herga z direkcije za infrastrukturo. Na podlagi geodetskega posnetka in inženirsko-geološke stabilnostne analize porušitve brežine na mestu skalnega podora ob cesti so ugotovili, da obstaja velika verjetnost, da pride do novega zdrsa večje količine materiala. Direkcija RS za infrastrukturo je zato sprejela ukrepe za stabilizacijo brežine, kar bo zagotovilo ustrezno prometno varnost.

Ljiljana Herga si je danes ogledala potek del na podoru in v izjavi za medije povedala, da bo miniranju sledila namestitev jeklenih mrež, kot pa so že povedali pred dnevi cesto nameravajo znova odpreti do konca marca. “Geologija je zahtevna stvar, raziskave, ki se sproti izvajajo, pa nam pokažejo stanje hribine. O stroških sanacije še ne moremo govoriti, ti bodo znani, ko bodo vsa sanacijska dela zaključena,” je še dodala.

Med drugim je tako v načrtu postavitev t. i. visoko natezne prosto viseče mreže, ki bo omogočala nadzorovane zdrse materiala ob brežini v lovilni jarek in preprečevala zdrs materiala na cesto. Ob tem bodo vpostavili tudi opozorilni sistem za spremljavo morebitnih porušitev, ki bo naravnan tako, da se bo v primerih obsežnejših porušitev sprožil alarmni sistem, povezan s semaforji, na katerih se bo ob premikih materiala avtomatično prižgala rdeča luč in zaustavila promet.

Do večjega podora v trboveljski občini je prišlo že leta 2016, ko se je na cesto pri cementarni Lafarge usula velika količina različnega materiala in skal ter zasula avto, v katerem sta bila dva človeka. Oba so morali oskrbeti v bolnišnici