S 1. junijem je bilo v Sloveniji preklicano stanje epidemije covid-19, ki je bila razglašena 12. marca letos. 

To obdobje se bo nedvomno vpisalo v zgodovino, saj je epidemija močno posegla v naša življenja, sprejeti so bili restriktivni ukrepi, javno življenje pa se je ustavilo.

Okužbo z novim koronavirusom so v Sloveniji potrdili pri 1473 osebah, za posledicami bolezni covidom-19 je umrlo  108 bolnikov. Prvi primer okužbe v Sloveniji je bil potrjen 4. marca, število okuženih oseb pa je v enem mesecu naraslo na število 1000.

In čeprav je epidemije uradno konec, pa novi koronavirus še vedno ostaja prisoten. Posledice, ki jih je koronavirus prinesel s seboj, se bodo skozi gospodarsko in socialno krizo kazale še kar nekaj časa – ne le v Sloveniji, pač pa po vsem svetu. Vlada RS je pripravila vrsto ukrepov t.i. protikoronskih zakonov, v višini več milijard evrov, s katerimi bi pomagala tako posameznikom kot podjetjem prebroditi izpad prihodkov.

Prvi mož NIJZ  gospod Milan Krek je dejal, da je miselnost o tem, da je epidemija končana, lažna novica. Prvi val epidemije da je morda res za nami, vendar pa se je potrebno pripraviti na drugi val epidemije covid-19, ki bo skoraj zagotovo sledil. Obstaja sicer majhna verjetnost, da drugega vala ne bo, a glede na to, da je virus prisoten, odpornost na virus pa je zelo nizka, da se družba sprošča in marsikje se ne upošteva navodil, je nujno potrebno spremljati epidemiološko stanje tako v Sloveniji kot tudi drugod po Evropi in v svetu ter se  na drugi val epidemije pripraviti. Pripraviti pa je potrebno tudi načrt, kako pomagati ljudem ob recesiji, ki se obeta v prihodnje.

Ohranjanje razdalje med ljudmi, uporaba zaščitnih mask tam, kjer ohranjanje razdalje ni mogoče, predvsem pa higiena rok in kašlja nam bo očitno morala zlesti pod kožo.