8. februarja Slovenci praznujemo svoj kulturni praznik v spomin na edinstvenega slovenskega poeta Franceta Prešerna. S svojim pesniškim opusom je obogatil našo poezijo. Slovenščino je povzdignil na raven umetniške govorice in se s tem umestil ob bok največjim evropskim romantičnim pesnikom.

Po Prešernu pa so poimenovali tudi nagrado, ki jo prejmejo slovenski ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v svojem življenjskem opusu trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos sta prejemnika Prešernovih nagrad za življenjsko delo multidisciplinarna umetnica Ema Kugler in akademski slikar Herman Gvardjančič.

Poleg Prešernove nagrade za življenjsko delo pa so na včerajšnji državni proslavi v Cankarjevem domu podelili tudi nagrado Prešernovega sklada, ki jo podeljujejo za vrhunsko ustvarjalnost zadnjih treh let. Prejemniki nagrade Prešernovega sklada leta 2023 pa so pisatelj in novinar Dušan Jelinčič , skladatelj gledališke in filmske glasbe Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer, filmski režiser in scenarist Matevž Luzar ter arhitekturni atelje Medprostor.

Foto: za FB stran Občine Trbovlje Matjaž Kirn

Pa pojdimo še v Zasavje. Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje podelili nagrado Tončke Čeč za dosežke na kulturnem področju v občini Trbovlje, ki prispevajo k uveljavitvi in ugledu občine. Prejemnik nagrade je David Lindič, vidni član Mladinskega gledališča Svoboda, v katerem je s svojim 30-letnim delom pustil velik pečat.

Prejemnikom nagrad iskrene čestitke, še posebej pa Davidu, z željo, da njegova srčnost in kulturno udejstvovanje nikoli ne presahneta!